Чланци поређани по датуму: petak, 29 novembar 2019 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

Kako se menjaju potrebe poljoprivrednika tako se prilagođavaju i mašine koje se koriste u proizvodnji. Međutim primetno je da se sve češće inovacije barem kada je reč o mehanizaciji i đubrenju vezuju za potrebe prilagođavanja Zakonskim propisima. Tako je za ovogodišnju Agritehniku prijavljeno najviše inovacija u oblasti tehnologije đubrenja i tu najviše dominiraju registracije koje se tiču rasturanja đubriva na imanjima. Zahtevi da se đubrivo širi u određenoj količini i što bližim površinama u odnosu na farmu sa koje potiču ako su u pitanju organska đubriva, poput stajnjaka i osoke. Kada su u pitanju rasturači
mineralnih đubriva sve više se prijavljuju nova rešenja rasturača koja omogućavaju ravnomernu raspodelu đubriva na površini. Posebno su zanimljiva rešenja koja se odnose na brdovite površine gde se ugao pod kojim đubrivo iz rasturača menja, što utiče na čestinu đubrenja po takvoj površini. Uz dobre uređaje za
mapiranje terena izgleda da se i ovom problem nazire rešenje. Naime širenje đubriva na nagibu dovodi do problema zbog činjenice da se menjaju izlazna tačka i rastojanje razbacivanja granula đubriva. Ovo ne samo da pomera obrazac spreja dole, već ga i izobličava.
Mala visina pada između doziranog i diska za raspršivanje, prisilno navođenje đubriva na disk za raspršivanje ili radarski podržani merni sistem za određivanje
uzorka raspršivanja na diskovima za rasipanje pomažu u smanjenju ili ispravljanju promene izlazne tačke. Možda vam ovo deluje kao teška nauka, ali oni koji su razbacivali đubrivo po neravnoj površini i bez ovako formulisanog problema znaju da se radi o neravnomernoj raspodeli đubriva. Stručnjaci iz Raucha su napravili sistem pod imenom „HillControl“. U kombinaciji sa senzorima nagiba, softver odnosno računar poboljšava tačnost raspodele diskosnih rasipača prilikom razbacivanja đubriva po brdovitom terenu promenom izlazne tačke, brzine diska i količine doziranja. Prekomerno i nedovoljno doziranje tokom vožnje preko nagiba i kroz udubljenje se dodatno smanjuje. Uprošćeno rečeno primenjeno je to da računar podešava sve tako da imamo ravnomernu raspodelu đubriva po površini koja nije ravna. Pored ovog sistem ista fabrika predlaže i inovaciju pod nazivom „MultiRat sistem“ za doziranje pneumatskih rasipača đubriva. Uređaji za doziranje svakog pojedinačnog otvora za đubrivo su pokretani nezavisno jedan od drugog i stalno se podešavaju. Sa naponom od 48 V, električni pogon omogućava da za veoma kratko vreme rasipač bude podešen za određenu količinu đubriva čak i u pravcu kretanja. Suprotno od smera kretanja, količina đubriva može se menjati u trakama širine 1,2 m, što dovodi do znatno veće prostorne rezolucije u poređenju s prethodnim rešenjima.
Nuklearna magnetna rezonanca našla je primenu i u poljoprivredi Kako Agrobiznis magazin saznaje, kompanija Samson počela je koristi senzor
zasnovan na NMR tehnologiji (nuklearna magnetna rezonanca) umesto poznatih infracrvenih senzora (NIRS) za određivanje azota, fosfora i kalijuma u tečnom stajnjaku. To omogućava analizu sadržaja tečnog stajskog đubriva bez potrebe za kalibracijom i stoga obećava smanjenje grešaka u analizi tečnog stajskog đubriva. Početne poređenja u laboratoriji već pokazuju dobro podudaranje između laboratorijskih vrednosti i NMR senzorskih sistema. U kombinaciji sa sistemom za kontrolu odseka Isobus i sistemom za kontrolu varijabilne količine VRA, Samson takođe nudi lanac zatvorenog kruga
za primenu precizne poljoprivrede za rasturanje tečnog stajskog gnoja. Tečni stajsko đubrivo odnosno osoka, sve se više mora širiti blizu zemlje ili ubrizgavati u zemljište, to je propis koji važi već u nekim zemljama. Sa radnim širinama od 6 i 9 metara, kombinovani ubrizgavajući mulj „Tribus“ kompanije „Evers“ može
se koristiti u žitaricama, na strnjištima i na travnjacima. Sastoji se od prvog reda priključka sa velikim, zadnjim diskovima koji seku zemlju i omogućavaju da se tečni stajski infiltrira - ubrizga. Disk drljača i valjak šipke su postavljeni iza. Priključak ima tri reda diskova i oni se zajedno koriste na
strnjištu dok se na travnjacima ili u žitaricama, drugi i treći red mogu hidraulički podići tako da samo diskovi prvog reda režu zemlju i sipaju osoku.
Neke inovacije su ipak one koje život čine prijatnijim, u ovom slučaju naročito za vozače traktora koji rastura stajnjak ili osoku. BRIRI, na primer
predstavlja kompaktor (sabijač) koji se automatski podešava u zavisnosti od udaljenosti koju prelazi podni strugač.
Na ovaj način se sprečava bacanje stajskog đubriva ka vozačkoj kabinu, što se često može dogoditi naročito kada je prikolica pred kraj pražnjena.
Do sada, vozač je to mogao da uradi ručno, ili je zaštita realizovana u obliku „rešetki za hvatanje“, što ometa vidljivost. Ovo je rešenje koje ne iziskuje dodatno
angažovanje radnika.

Izvor: Agrobiznis magazin 

Објављено у Ratarstvo i povrtarstvo
petak, 29 novembar 2019 18:20

Konačno se otvara Palilulska pijaca

Palilulska pijaca, čija je izgradnja počela pre dve godine, trebalo bi, posle nekoliko najava, konačno da bude otvorena do kraja godine. Svi radovi na tržnici, za koju iz JKP Gradske pijace navode da će biti "najmodernija u jugoistočnoj Evropi", su završeni i u toku je opremanje izlagačkih mesta od strane zakupaca.

- Ono što ovu pijacu razlikuje od drugih su koncept rada i ponuda. Pijaca Palilula dobila je maksimalnu funkcionalnost, atraktivan i moderan izgled. Prvi put, Beograd je dobio višespratnu pijacu opremljenu svim logističkim i tehničkim kapacitetima potrebnim za funkcionisanje pijace 21. veka, na koju će biti ponosni svi Beograđani - saopštili su iz JKP Gradske pijace.

Palilulska pijaca prostire se na 12.689 m2 i ima četiri nivoa. Dva pod zemljom u odnosu na Ulicu Ilije Garašanina, dok se sa strane Ulice 27. marta nalazi prvi nivo (suteren) u kojem je smeštena mlečna hala, menjačnica, zanatski deo, magacinski prostor s hladnjačama, prostor za pakovanje robe, kao i onaj za pripremu proizvoda. Na nivou ispod, koji je pod zemljom, nalazi se parking prostor za posetioce.

Pijačni plato je smešten u nivou prizemlja, a umesto klasičnih tezgi postavljeni su moderni modularni boksevi od montažnih elemenata i moderne tezge koje se prostiru po središnjem delu pijace.- Posetioci Palilulske pijace pored voća i povrća imaće priliku da uživaju u degustacijama rezličite hrane i pića, a planirani su i ugostiteljski objekti brze hrane, ugostiteljski objekti namenjeni vegetarijancima i veganima, kafeterije, prodavnice s organskim proizvodima, pet šop, poslastičarnice, prodavnice suvenira, cvećare, vinarije i ostalo. Pokretnim stepenicama će se dolaziti do poslednjeg nivoa, gde je smešten supermarket. Na pijaci Palilula biće 50 tezgi za voće i povrće, 36 rashladnih vitrina i 72 modularna boksa - navodi se u saopštenju.

Kako kažu u JKP Gradske pijace, njihova strategija je usmerena ka unapređenju i modernizaciji pijačnih usluga savremenog doba, podizanju efikasnosti preduzeća, ali uz očuvanje tradicionalnog načina prodaje.

- Gradske pijace su izuzetno značajne za male poljoprivredne proizvođače i preduzetnike predstavljajući sigurno mesto plasmana njihovih proizvoda i izvor prihoda. Takođe, beogradske pijace su od neprocenjivog značaja, jer snabdevaju kvalitetnim i svežim namirnicama stanovnike Beograda - navode.

Posle otvaranja pijace Plilula, menadžment preduzeća planira da nastavi dalje uređenje svih beogradskih pijaca.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2706644/otvaranje-palilulske-pijace-do-nove-godine

Објављено у Agroekonomija
petak, 29 novembar 2019 18:13

Ovo je novi vlasnik fabrike ulja

Bimal Grupa završila je postupak preuzimanja i postala većinski vlasnik somborske fabrike za proizvodnju jestivog ulja "Novo sunce".Generalni direktor kompanije "Bimal" i predsednik uprave "Studen grupe" Ilija Studen kaže za Tanjug da predstoji ulaganje od 35 miliona evra u povećanje kapaciteta somborske fabrike.

Istakao je da je cilj akvizicije "Bimala" ukrupnjavanje i jačanje industrije ulja u regionu Zapadnog Balkana.

Namera je, kaže, da kompaniju čije su većinsko vlasništvo stekli dovedu na najviši tehničko-tehnološki nivo proizvodnje, koji već poseduju u fabrici za proizvodnju jestivog ulja u Brčkom.

Prvi koraci u Somboru biće rekonstrukcija pogona, podizanje proizvodnih kapaciteta i proširenje proizvodnog asortimana pa će se tu pored suncokretovog i sojinog semena prerađivati i uljana repica.

Cilj je da obe fabrike proizvode identične proizvode od sve tri sirovine, objasnio je Studen.

"Početna ulaganja u ovaj projekat su dvadeset miliona evra, a budući da je plan da kapacitet proizvodnje podignemo sa trenutnih 100.000 tona na 180.000 tona godišnje, ulaganja u narednom periodu će dostići ukupan iznos od 35 miliona evra", izjavio je Studen.

Proizvodnjom u fabrikama u Brčkom i u Somboru ta Grupa će godišnje plasirati više od 250.000 tona poluproizvoda i gotovih proizvoda na domaće tržište, u Tursku i na Bliski istok.

 

Izvor:http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/ekonomija/3754153/bimal-postao-vecinski-vlasnik-novog-sunca-investira-35-miliona-evra.html

Објављено у Agroekonomija
petak, 29 novembar 2019 18:07

Nedimović o važnosti osiguranja

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstrva Srbije Branislav Nedimović rekao je danas da je u Srbiji osigurano 12 odsto obradivih površina, dok je broj osiguranika, vlasnika stočnog fonda znatno smanjen.On je, na konferenciji za novinare organizovanoj povodom završetka trećih Srpskih dana osiguranja u Aranđelovcu, istakao da je „potrebna edukacija“, uputivši apel svim učesnicuma skupa da poljoprivrednicima prenesu šta sve imaju na raspolaganju.

„U Srbiji je veoma nizak procenat osiguranih domaćinstava, od tri do pet odsto kad su u pitanju zajedno registrovana i neregistrovana domaćinstva, a cilj osiguravača je da se u narednom periodu to poveća na više od 30 odsto“, navodi se u saopštenju organizatora skupa.

Generalni sekretar Udružena osiguravača Srbije (UOS) Duško Jovanović, istakao je da su „te brojke i dalje mnogo niže od procenta osiguranja u poljoprivredi u okruženju, kao i da postoji ideja da se subvencije u poljoprivredi vežu za obaveznost polise“.

„Pokušaćemo da zajedno sa državom dogovorimo obavezno osiguranje imovine ili da damo određene povoljnosti polisa u osiguranju imovine i na taj način da obezbedimo sigurnost naših građana i da rasteretimo budžet zbog eventualnih budućih katastrofalnih nepogoda“, objasnio je Jovanović.

Član Upravnog odbora UOS, Zoran Blagojević kazao je da je „pred industrijom osiguranja period u kojem će ona morati da se suoči sa velikim izazovima u vezi sa usklađivanjem poslovanja sa regulativama“.

„Kompletan model poslovanja pretrpeće izmenu i zbog potreba za digitalizacijom, a ono što dodatno moramo da uradimo je da postavimo klijenta u fokus, jer sve ovo što radimo radimo zbog njih“, rekao je Blagojević.

Izvor:https://www.danas.rs/ekonomija/nedimovic-u-srbiji-osigurano-svega-12-odsto-obradivih-povrsina/

Објављено у Osiguranje
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Новембар 2019 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30