Чланци поређани по датуму: sreda, 27 novembar 2019 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

Kao što smo već objavili u tekstu pod naslovom „Dosta je bilo“, SPOS raspolaže saznanjima da nadležni državni organi protiv jednog pakera meda iz Srbije vode kompleksnu istragu za tešku utaju poreza i sačinjavanje fiktivnih otkupnih listova neistinite sadržine o otkupu većih količina meda od pčelara od kojih zapravo nije vršio otkup meda. Tada smo napomenuli SVIM PČELARIMA da, kako saznajemo, nadležni organi ZNAJU SVE, i da pčelarima slučajno NE PADA NA PAMET DA LAŽNO SVEDOČE u korist pomenutog nesavesnog pakera za kog postoji osnovana sumnja da je falsifikovao otkupnu dokumentaciju, i time rade u korist svoje štete, kao i štete čitavog srpskog pčelarstva, ili će odgovarati za krivično delo lažnog svedočenja i pridružiti se navedenom pakeru u izvršenju teškog krivičnog dela, za koje je zaprećena kazna od minimum 2 godine zatvora (maksimum 10 godina) plus novčana kazna.

Međutim, kako nam je dojavljeno, a o tome su itekako obavešteni i nadležni državni organi, paker protiv kog se vodi gore navedena istraga je sa svojim najbližim saučesnikom u petak obišao veći broj pčelara (čineći novo krivično delo navođenja na lažno svedočenje) i dobar broj njih USPEO da ubedi da lažno svedoče u njegovu korist.

To su pčelari odnosno „pčelari“ koji su rešili da za sitan novac koji će dobiti za lažno svedočenje, uništavaju svoju budućnost i budućnost svih nas. Poznata su nam sva njihova imena, i OGROMNA je bruka i sramota ko se sve medju njima nalazi, a u javnosti prodaju finoću! Valjda im je bilo malo višegodišnjeg finansijskog iscrpljivanja od strane nesavesnih pakera? Žele još? Bez obzira na to, SPOS će ih zaštititi i neće otkriti njihova imena nikome ako odustanu od lažnog svedočenja. Valjda će da shvate da taj paker na njih ne misli, kao što nije mislio i kad je falsifikovao njihove potpise i prisvojio ogroman novac, i vrlo rado bi ih sve smestio u zatvor, samo da sebe spasi. A naravno da će biti urađena i grafološka analiza svakog potpisa kao dodatni dokaz za pouzdana operativna saznanja nadležnih. Sa druge strane, SPOS im želi da zbog izvršenja krivičnog dela lažnog svedočenja (krivično delo davanja lažnog iskaza), ako ga izvrše, što duže provedu u zatvoru, zajedno sa onim koji ih je na to naveo.

Kada nadležni, kojima je sve to poznato, budu sproveli istragu do kraja i kada bude doneta pravosnažna sudska presuda zbog lažnog svedočenja, sa velikim zadovoljstvom ćemo javno objaviti imena svih pčelara koji su prodali veru za večeru i lažno svedočili, ako od toga ne odustanu koliko danas!

 Inače, SPOS je dojavu o pakerovom putovanju u petak 22. novembra dobio istog dana, ali objavljujemo je tek sada iz posebnog razloga koji ćemo saopštiti nakon donošenja pravosnažne sudske presude. Inače, nadležni su obavešteni i o pripremi narednog njegovog putovanja radi obilaska drugih pčelara koje je navodio na otkupnim listovima, tj. produženog izvršenja krivičnog dela navođenja na lažno svedočenje.

Mimo pčelara, upozoravamo i ostale njegove pomagače, a posebno jednu osobu, koja će se prepoznati, jer ugrožava svoj posao i budući život učestvujući u izvršenju krivičnog dela. Najbolje bi bilo da se okane tog posla i nadležnima koliko danas preventivno prizna celu istinu, jer oni i tako znaju sve detalje, samo što će kazna biti mnogo veća kada se ne prijavi sama.

Neka svako odgovara za svoje postupke!

 NARAVOUČENIJE!

Izvod iz člana 335 Krivičnog zakonika (krivično delo DAVANJE LAŽNOG ISKAZA): Svedok koji da lažan iskaz pred sudom kazniće se zatvorom do 3 godine.

Ako je lažan iskaz dat u krivičnom postupku, učinilac će se kazniti zatvorom od 3 meseca do 5 godina.

Izvod iz člana 336b Krivičnog zakonika (krivično delo OMETANJE PRAVDE): Ko ometa vođenje sudskog postupka kazniće se zatvorom do 3 godine i novčanom kaznom.

Izvor:http://spos.info/pcelari-ce-lazno-svedociti-u-korist-falsifikatora/

Објављено у Pčelarstvo

Mehanička analiza zemljišta važna je pre nego što se posadi višegodišnji zasad, da bi se odredio sadržaj određenih komponenti, pre svega sadržaj čestica gline. Pri zasnivanju ovih zasada dešavaju se početničke greške, koje često vrlo skupo koštaju korisnika.

Prema rečima Radmile Pivić iz Instituta za zemljište, mehanička analiza nije skupa investicija. Potrebno je utvrditi da li na određenoj dubini postoji neki nepropusni sloj koji će stopirati razvoj korenovog sistema ili dovesti do gušenja biljke, s obzirom da se podzemna voda zadržava na određenoj dubini i time guši koren.

- Postoje zahvati koji mogu da doprinesu da dođe do popravljanja tog nepropusnog sloja i do normalnog zasnivanja višegodišnjeg zasada - kaže Pivićeva.

Dodaje da je najbolje ako je površina zemljišta veća i idealno bi bilo otvoriti pedološki profil, videti koji je tip zemljišta u pitanju i na osnovu toga dobiti jednu osnovu i odrediti vodne konstante, koje posle mogu poslužiti za proračun norme navodnjavanja.

- Kompozitni uzorak obično bi trebalo uzeti sa dve dubine ukoliko su u pitanju višegodišnji zasadi i pored osnovnih parametara plodnosti dobiti bar uvid u mehanički sastav parcele na kojoj se planira zasnivanje zasada - kaže Radmilr Pivić.

Pojašnjava da se uzima uzorak sa dve dubine, 0-30 cm i 30-60 cm:

- Uzima se ašovom, gde jedan ašov ide otprilike do 30 cm dubine. Prvo se ukloni sloj vegetacije, a onda se uzme uzorak i središnji deo ašova stavlja se, ili u kesu ili po mogućstvu u plastičnu kofu ili u neki priručni sud koji se ponese. Uzme se 15 do 20 takvih "kaiševa", koji se pomešaju. Od toga se uzme uzorak srednje težine, otprilike kilogram i prosledi u laboratoriju.

Dodaje da je vrlo važno raditi analizu zemljišta i u baštama, jer nam ona može pomoći pri odabiru pravog useva.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2703495/mehanicka-analiza-zemljista-vazna-pre-podizanja-visegodisnjih-zasada-ali-i-za-baste

Објављено у Ratarstvo i povrtarstvo

Interesovanje mladih šabačkih poljoprivrednika za nabavku nove mehanizacije uz pomoć države, nikada nije bilo veće. Visina podsticaja je 75 odsto od vrednosti investicije bez poreza na dodatnu vrednost, a kupuje se nakon uplate novca.Mladi poljoprivrednici zemljište uglavnom obrađuju mašinama koje su starije od njih. Za unapređenje i proširenje proizvodnje od koje žive, nova i savremena mehanizacija im je, neophodna."Bavim se proizvodnjom povrća, a poslednjih godina uvodim i lekovito bilje u svoju setvenu strukturu. Iz godine u godinu se trudim da proizvodnju lekovitog bilja usavršim i proširim. Pošto sam master inženjer zaštite bilja, i doktorand, svoje znanje sa Poljoprivrednog fakulteta, od ove godine ću pokušati da primenim na gazdinstvu", kaže Jovan Lazarević iz Kujavice.

O proizvodnji, mladi mnogo znaju, ali im je za opstanak na selu, kažu, neophodna pomoć. Uz državne subvencije, mnogi planiraju da kupe nekoliko manjih mašina.

"Zainteresovana sam za konkurs, student sam druge godine Poljoprivrednog fakulteta, ratarski smer. Za sada imam mlad, tek u februaru zasađen zasad višanja, hektar i po. Htela bih da uzmem vučni atomizer od hiljadu litara, frezu pipalicu i rasipač mineralnog đubriva", objašnjava Jovana Marinković iz Bogosavca.

Poljoprivrednici koji su u prošloj ili ovoj godini registrovali gazdinstvo i nisu stariji od 40 godina, osim mašina i opreme, mogu da nabave i kvalitetna priplodna grla.

"Veoma je veliko interesovanje za različite vrste investcija, a najviše za opreme i mašine u primarnoj biljnoj proizvodnji, za osnovnu obradu zemljišta – plugovi, tanjirače, drljače. Zatim, u primarnoj stočarskoj proizvodnji, za nabavku stočne hrane i kvalitetnih priplodnih grla", ističe Mirjana Milošević iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Šapcu.

Više od 80 šabačkih poljoprivrednika se do prijavilo na konkurs koji se završava na kraju godine.

Maksimalan iznos po zahtevu je milion i po dinara, a mladi se nadaju da će novca biti za sve koji žele da na ovaj način unaprede proizvodnju.

Izvor:http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/ekonomija/3751631/prilika-da-mladi-poljoprivrednici-podmlade-mehanizaciju.html

Објављено у Poljoprivredna mehanizacija

Novinari iz Kine u poseti su Srbiji, gde snimaju emisiju o srpskoj poljoprivredi, kinesko-srpskoj saradnji u toj oblasti, koja će biti emitovana na državnoj televiziji te zemlje.

Prvog dana sastali su se sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, na plantaži jabuka i trešanja Donera, u Rumi.

Novinare iz Kine interesovalo je, između ostalog, da li je ministar Nedimović bio u Kini, da li je probao kinesku jabuku, kakva je razlika između kineske i srpske jabuke, u kom pravcu će se razvijati saradnja Kine i Srbije."Bilo mi je drago što možemo da kažemo da naša srpska jabuka ide na tržište Evropske unije, koja je najzahtevnija što se tiče kvaliteta. S druge strane, rekao sam im za žitarice, da proizvodimo tri puta više kukuruza i pšenice nego što nam treba, jer to je najjeftinija roba, ali i da moramo pojačati prerađivačku industriju da bismo mogli da zadovoljimo ne samo kinesko, već i bilo koje drugo tržište", rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On kaže da su kupci iz Kine veoma zainteresovani za srpske proizvode."Kineske kompanije žele da ulažu u proizvodnju goveda i ne samo da to rade, nego žele i da ulažu u kooperante, odnosno srpske poljoprivrednike", kaže Nedimović.Producent novinarske ekipe iz Kine, direktor Centra za proizvodnju emisija o poljoprivredi, Zhao Zekun kaže da će vest njihovog novinarskog izveštaja biti da Srbija ima plodno zemljište, odllične poljoprivredne proizvode i ogroman potencijal za unapređenje srpsko-kineske saradnje u toj oblasti.

"Mi smo zainteresovani za srpske žitarice, povrće i meso. Time ćemo se baviti i u našoj emisiji koju snimamo u Srbiji, a koja će biti emitovana na državnoj televiziji Narodne Republike Kine", kaže Zhao Zekun.

Novinare iz Kine ministar Nedimović upoznao je sa stanjem u srpskoj poljoprivredi. Rekao im je da se u Srbiji od ukupno sedam miliona stanovnika, 550.000 gazdinstava, dakle jedna trećina, bavi poljoprivredom, te da je nekada bilo mnogo više."Obrađujemo četiri miliona hektara zemlje, 1,9 miliona hektara je pod žitaricama, najviše kukuruza, suncokreta i soje. U poslednjih deset godina u Srbiji ima dosta ovakvih modernih plantaža, poput Donere, gde se sada nalazimo, zato što imamo dobre trgovinske sporazume", objasnio je ministar Nedimović.

On je novinarima iz Kine naglasio da Srbija najviše zvozi na tržište Evropske unije, a da na azijsko tržište najviše izvozimo voće.

"Početkom sledeće godine izvozićemo jabuke u Kinu, treba da dobijemo sertifikat, a govedinu, jagnjetinu i vino počeli smo da izvozimo u poslednjih godinu i po dana. Nedavno smo dobili sporazum i za izvoz piletine. Jedino nas malo muči što je Kina daleko, 45 dana roba putuje brodom, pa su troškovi transporta veći, ali kad bude završena pruga Beograd - Budimpešta i transport će biti olakšan", kaže Nedimović.

Domaćin plantaže Donera počastio je goste iz Kine domaćom rakijom šljivovicom, koju su kineski novinari ocenili kao odličnu, uz opasku da se nadaju će se "srpska šljivovica što pre naći na kineskom tržištu".

Izvor:https://www.blic.rs/biznis/vesti/kinezi-prave-film-o-srpskoj-poljoprivredi-bice-emitovan-na-drzavnoj-televiziji-autori/vgy4f8v

Објављено у Ratarstvo i povrtarstvo
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Новембар 2019 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30