Чланци поређани по датуму: petak, 01 novembar 2019 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

Prema najavama iz Vlade, država je odlučila da snažno podrži razvoj vinogradarstva i vinarstva u Srbiji. Strategija razvoja vinarstva do 2030. godine treba da bude pripremljena u narednih nekoliko nedelja. Svoje mesto u tom dokumentu imaće vinogradari i vinari sa Subotičko-horgoške peščare na kojoj se uzgajaju poznata vina sa peska.Više od vek i po porodica Lasla Huperta u Hajdukovu bavi se uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina. Na oko 10 hektara godišnje proizvedu oko 30.000 litara vina, svetskih i autohtonih vrsta."Na kućnom pragu je najbolje prodati vino, jer to donosi najviši profit za vinogradara. Domaćin ima računicu jer su tu i noćenja i izdaci za hranu. Važno je da se ulaže u degustacionu salu, u prenoćišta i u restoranske usluge", kaže Laslo Hupert.

Posle 11 godina rada, vinarija "Zvonko Bogdan" postala je prepoznatljiva na srpskom tržištu. Na svojih 60 hektara pod vinovom lozom, godišnje proizvedu više od 300.000 litara vina. Gosti, posle obilaska vinarije, degustiraju vina u upečatljivom ambijentu.

"Recimo da je do sada država dosta uradila za sadnju, za proizvodnju i u poslednjih par godina za vinski turizam. Mislim da je bitno da država napravi drugi korak, mnogo značajniji za nas, a to je plasman proizvoda i zaštita od uvoza", navodi Srđan Lukajić, enolog vinarije "Zvonko Bogdan".

Država želi da se povećaju zasadi pod vinogradima u Srbiji, a tome će doprineti konkretne mere koje će se naći u strategiji razvoja ove grane poljoprivrede.

"Ima dve grupe mera: jedna koja se tiče nabavke opreme za vinarije, objekata koje su u funkciji vinarija, pre svega mislim na degustacione sale, na objekte gde se proizvodi vino. Što se tiče vinogradara to je podizanje novih zasada. Ima i treća stvar koju ćemo uvesti kroz strategiju: to je izgradnja infrastrukture da bi se pristupilo vinarijama", ukazuje ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Subotički vinari već u velikoj meri koriste podsticaje države za sadnju i novu opremu. Pomoć države u plasmanu i promociji srpskih vina na novim tržištima biće dragocena za sve vinske regione u Srbiji.

Izvor:http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/ekonomija/3720914/suboticki-vinari-vec-koriste-podsticaje-drzave.html

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo
petak, 01 novembar 2019 18:00

Srpaska vina pokupila medalje u Italiji!

Emozioni dal Mondo – Merlot e Kabernet Insieme, 15. izdanje nadmetanja vina od sorti kaberne sovinjon i merlo, održano je u Italiji, a vinari iz Srbije postigli su dosad najveći uspeh osvajanjem 13 od ukupno 78 zlatnih medalja.

Svoj doprinos ovom uspehu, na takmičenju na kojem je učestvovalo ukupno 256 vina iz čak 27 zemalja iz celog sveta, dala je i smederevska vinarija Jeremić, čiji je Kanon, crveno stono crno vino, sa 88,78 bodova završilo na 10. mestu, navodi sajt Podunavlje.info.

Inače, od svih uzoraka, vino Regent 2015 vinarije Aleksandrović, drugo je najbolje ocenjeno na takmičenju sa
91,4 poena, odmah iza austrijskog Cabernet Sauvignon Rose Auslese 2018, vinarije Gangl, koje je dobilo čak 93,6 poena, a topličkoj vinariji Doja je za Doja Merlot & Cabernet Sauvignon 2016 pripala specijalna nagrada novinarskog žirija.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2677766/srpskim-vinima-13-medalja-na-takmicenju-sorti-cabernet-sauvignon-i-merlot-u

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo
petak, 01 novembar 2019 17:54

Otvara se srpski centar u Dubaiju!

Nekoliko kompanija iz Srbije u oblasti prerade vode, mašinogradnje, poljoprivrede, solarne energije i informacionih tehnologija pregovara sa predstavnicima slobodnih zona Dubaija i Abu Dabija o početku poslovanja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a otvaranje prvih regionalnih centara može se očekivati do kraja godine, najavio je danas Privredna komora Srbije (PKS).
Nedavnim sporazumima između PKS i slobodnih zona Emirata, kompanijama i poslovnim ljudima iz Srbije i regiona Zapadnog Balkana omogućeno je da pod povoljnim uslovima samostalno osnivaju ogranke firmi u slobodnim zonama.

Obezbeđene su im ubrzane procedure za otvaranje firmi, uz minimalne i značajno smanjene troškove, kao i podrška poslovnih banaka i kompletna logistička i ekspertska podrška za što efikasnije pokretanje biznisa.

"Emiratski partneri prepoznaju potencijal Srbije koju vide kao strateškog partnera i lidera ekonomskog razvoja Zapadnog Balkana", ocenio je rukovodilac Кancelarije PKS u Dubaiju Marko Selaković.

Кancelarija PKS u Dubaiju, otvorena pre dva meseca, privrednicima nudi mogućnost direktnog povezivanja sa konkretnim poslovnim partnerima, podršku u upoznavanju tržišta i uslova poslovanja u Emiratima, kao i u plasmanu proizvoda i usluga na tom ali i tržištima Bliskog Istoka, Afrike i Indije.

Ujedinjeni Arapski Emirati su, kako je podsetio Selaković, globalni poslovni i logistički centar koji omogućuje olakšano poslovanje na tržištima koja obuhvataju više do 4,5 milijardi potrošača.

"Posebno je značajno što će kompanije imati podršku slobodnih zona za brzu realizaciju kargo i logističkih procedura. Uz to, kompanije mogu postati deo specijalizovanih klastera, ili koristiti usluge inkubator i razvojnih centara koji postoje pri slobodnim zonama, sa kojima su potpisani sporazumi. Neki od ovih centara, posebno u oblastima informacione tehnologije, avijacije i proizvodnje i prerade hrane su među vodećima u svetu", objasnio je Selaković.

Izvor:http://www.novimagazin.rs/vesti/pks-do-kraja-godine-prvi-regionalni-centri-srpskih-kompanija-u-uae

Објављено у Agroekonomija

Na osnovu Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za područje grada Užica za 2019. godinu, Grad Užice obaveštava poljoprivredne proizvođače da su za jesenje subvencije u poljoprivredi predviđene sledeće mere:

– nabavka opreme za plasteničku proizvodnju (obaveštenje na linku:http://uzice.rs/wp-content/uploads/2019/10/Plastenici.pdf?script=lat,

– nabavka sistema za zalivanje i mreža za zasenjivanje i protivgradnu zaštitu (obaveštenje na linku:http://uzice.rs/wp-content/uploads/2019/10/Protivgradna-mreza-i-sistemi-za-zalivanje.pdf?script=lat

– nabavka poljoprivredne mehanizacije (obaveštenje na linku: http://uzice.rs/wp-content/uploads/2019/10/Mehanizacija.pdf?script=lat

– nabavka sadnica voća (obaveštenje na linku:http://uzice.rs/wp-content/uploads/2019/10/Sadnice.pdf?script=lat

Sredstva će se odobravati po redosledu podnošenja potpunih zahteva, a konkurs će biti otvoren do utroška planiranih sredstava. Prijem zahteva će početi 11.11.2019. godine u kancelariji broj 28 Gradske uprave Užice.

Za dodatne informacije obratiti se na telefon broj 031/590 163.

Izvor:http://www.uziceoglasnatabla.com/obavestenje-o-jesenjim-subvencijama-u-poljoprivredi/

Објављено у Ratarstvo i povrtarstvo
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Новембар 2019 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30