Чланци поређани по датуму: sreda, 29 avgust 2018 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

Da li znate šta su oznake geografskog porekla? Najveći broj proizvoda obeležen oznakama geografskog porekla su poljoprivredni i prehrambeni proizvodi. Svaki takav proizvod je čast i radost za njegovog stvaraoca iz više razloga. Najpre, zato što ga oznaka za geografsko poreklo odvaja od sličnih proizvoda na tržištu. Zatim, jer ima eksluzivno pravo korišćenja imena, dodatu vrednost u svim delovima proizvodnog lanca, ali i zaštitu od kopija i to od strane vlasti. Proizvodi sa oznakom za geografsko poreklo su veliki potencijal za turizam, naročito zato što čuvaju tradicionalne običaje. Oni su prilika za razvoj sela, upošljavanje radne snage i korišćenje lokalnih resursa. 

Šta je poznatije Futoški kupus ili Zlatiborska pršuta, malina iz Arilja ili Homoljski med saznajte u novom broju Agrobiznis magazina.

IZVOR:Agrobiznis magazin

Објављено у Agroekonomija

Rakije „Ognjena“ iz prijepoljske destilerije „Braća Tomašević“ osvojile su najviše priznanja i titulu pobednika na upravo završenom ovogodišnjem Sajmu šljiva u Osečini, u kategoriji rakija i jakih alkoholnih pića.

Najznačajnija voćarska manifestacija u Srbiji, 13. Sajam šljiva u Osečini, okupio je proteklog vikenda rekordan broj učesnika, izlagača i posetilaca. U ocenjivanju kvaliteta rakija i jakih alkoholnih pića učestvovalo je ukupno 59 proizvođača sa 177 uzoraka. „Braća Tomašević“ takmičila su se sa kompletnom paletom proizvoda svoje destilerije, ukupno 16 uzoraka rakija i likera.

Stručna komisija, na čelu da profesorom dr. Ninoslavom Nikićevićem sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, rakijama „Ognjena“ dodelila je 5 velikih zlatnih, 9 zlatnih i dve srebrne medalje i titulu apsolutnog pobednika ovogodišnjeg Sajma šljiva.

Pored šampionskog, prijepoljska destilerija osvojila je i pehar za prvo mesto u kategoriji voćnih rakija, za rakiju od kajsije.

Izvor: http://www.glaszapadnesrbije.rs/621620/rakija-ognjena-sampion-osecine/

Објављено у Agroekonomija

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da Srbija ne proizvodi GMO soju i da u zemlji postoji nulta tolerancija na njenu proizvodnju.

"Mi smo uništiti prethodne godine 17 hektara na prostoru Mačve i to su priče za malu decu, kazao je Nedimović za Prvu TV povodom GMO soje nađene u Makedoniji za koju se sumnja da je poreklom iz Srbije.

"Ako je naša soja dobra za farmaceutsku industriju u SAD, Švedskoj, Švajcarskoj, ako svi traže srpsku soju a u Makodoniji ne valja, mislim da treba da se zapita šta je sa njihovim propisima", naveo je srpski ministar poljoprivrede.

Agencija za hranu i veterinarstvo Makedonije objavila je prošle nedelje da je na tržištu pronašla tonu genetski modifikovane hrane i da se sumnja da deo potiče iz Srbije.

Govoreći o nacionalnoj laboratoriji za kontrolu mleka, Nedimović je kazao da će ona u punom kapacitetu početi da radu u decembru.

"Laboratorija za kontrolu kvaliteta mleka u Batajnici već radi, mora da akredituje svoje metode i to će biti u decembru i radiće tada u punom kapacitetu. Sada se rade kontrole mleka po celoj Srbiji, uzimaju se uzorci. Kvalitet mleka je dobar, malo je prirodno da tokom leta opada kvalitet ali to je normalno za mlečno govedarstvo", kazao je Nedimović.

Što se tiče kontrole kvaliteta hrane, nacionalna laboratorija će za to biti osposobljena do marta, aprila sledeće godine i akcenat će biti stavljen na kontrolu mesa i mesnih prerađevina, kaže ministar.

Na pitanje da li to znači da se meso sada ne kontroliše, Nedimović je kazao da kontrolišu privatne laboratorije ali da moramo da imamo i nacionalnu laboratoriju a ne da moramo da pošaljemo uzorak u inostranstvo da radimo superkontrolu.

IZVOR: http://novaekonomija.rs/vesti/vesti-iz-zemlje/ministar-srbija-ne-proizvodi-gmo-to-su-pri%C4%8De-za-malu-decu

 

Објављено у Industrijsko bilje
Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović izjavio je da su ulaganja u poljoprivredu glavnog grada udvostručena poslednjih godina. Kako prenosi Beoinfo, on je, gostujući na lazarevačkoj TV GEM, istakao da su se subvencije pokazale kao dobra stvar, za koju su ljudi veoma zainteresovani.

"Na osnovu dogovora s republičkom vlašću, koja je preuzela obaveze oko dodele traktora, Grad se usmerio na sufinansiranje nabavke sitnije mehanizacije. Edukacija za prijavljivanje na konkurs obavlja se na nivou mesnih zajednica, što se pokazalo kao veoma korisno za ljude. Najviše interesovanja bilo je za protivgradne mreže i sistem zalivanja kap po kap, a najveći pomak ostvaren je u oblasti pčelarstva. Građani su rado pohađali obuke za tu oblast, naročito mladi ljudi, pokazujući veliko interesovanje za nabavku košnica i opreme za bavljenje pčelarstvom", precizirao je Mladenović.

Poljoprivreda zauzima važno mesto u našem društvu, ocenio je on.
 
"Grad Beograd je usmeren na sve privredne grane, te je jednako važan tercijarni sektor, sa akcentom na turizam i ugostiteljstvo, ali i poljoprivreda zbog velikog broja gazdinstava u našem gradu. Tim ljudima treba dati podršku i tu ima mnogo prostora za nastavak uspešne saradnje", naveo je Mladenović.

Beograd se danas razvija ravnomerno i osim velikih infrastrukturnih projekata, mnogo je ulaganja manjeg obima koji su od značaja za svakodnevni život ljudi, zaključio je pomoćnik gradonačelnika. 
 
IZVOR:https://www.ekapija.com/news/2236516/beograd-udvostrucio-ulaganja-u-poljoprivredu-najvece-interesovanje-za-sistem-kap-po-kap
Објављено у Agroekonomija
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Август 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31