Чланци поређани по датуму: četvrtak, 23 avgust 2018 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

Najpovoljnija ekspozicija terena za vinograd su blage kosine okrenute ka jugu ili jugozapadu. Jugoistočni položaji mogu se koristiti u povoljnim klimatskim uslovima, a severni samo u izuzetno toplim područjima. Za gajanje vinove lože najpovoljniji su brežuljkasti tereni i blage padine, a manje povoljni su ravničarski i tereni sa izraženim reljefom. Naročito su nepeoljne depresije u kojima se zadržava voda, a u njima se skupljaju i hladne vazdušne mase koje mogu dovesti do zamrzavanja loze.

Po stepenu inklinacije (nagnutosti) zemljišta se svrstavaju u sledeće kategorije: blago nagnuta zemljišta, s padom do pet stepeni, nagnuta zemljišta, s padom do deset stepeni, strma zemljišta sa padom od deset do 45 stepeni. Najpovoljnija zemljišta za gajanje vinove loze su blago nagnuta zemljišta do deset stepeni.

Opštirnije u novom broju Agrobiznis magazina

Izvor: Agrobiznis magazin

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo

Domaćim životinjama, baš kao i ljudima, visoke letnje temperature mogu da smetaju i utiču na njihove svakodnevne proizvodne procese. Ipak, uz malo truda i njima leti sunce može da bude inspiracija. Profesorka dr Brana Radenković Damjanović sa Fakulteta veterinarske medicine iz Beograda otkriva nam kako. 

"Visoke temperature itekako mogu negativno uticati na životinje, pa čak dovesti i do smrtnog ishoda u zavisnosti od vrste i kategorije životinje. Kao što ljudi reaguju na temperaturne varijacije atmosferskog vazduha, tako reaguju i životinje samo što mi njihov jeszik komunikacije ne razumemo. Ukoliko su temperature vazduha visoke, a još uz to je i visoka vlažnost, može doći do toplotnog udara", objašnjava dr Brana Radenković Damjanović za magazina Agrobiznis.

Opširnije u novom broju Agrobiznis magazina

Izvor: Agrobiznismagazin

Објављено у Govedarstvo
četvrtak, 23 avgust 2018 08:16

NIS brine o poljoprivrednicima

Sezona poljoprivrednih radova uveliko traje. Iako vremenski uslovi ove godine ne idu na ruku poljoprivrednicima, podrška ne izostaje od ključnih privrednih subjekata kao što je NIS, koji već petu godinu zaredom pomaže poljoprivrednike, korisnike NIS Agro kartice. Podsticaj razvoju domaće poljoprivede jedan je od ključnih postulata na kojima se zasniva društveno odgovorno poslovanje kompanije.
Vodeća kompanija naftnih derivata na domaćem tržištu, već pola decenije to i postiže obezbeđujući posebne pogodnosti za korisnike NIS Agro kartice. Svi korisnici ove kartice u prilici su da na NIS-ovim benzinskim stanicama u Srbiji, tokom cele godine, ostvare popust od pet dinara po litru evrodizela, kao i tri dinara po litru gasnog ulja 0,1. Dodatne pogodnosti, kompanija NIS obezbedila je na akumuliranu potrošnju u zavisnosti od količine kupljenog evrodizela odnosno gasnog ulja. Na ovaj način, korisnici NIS Agro kartice mogu da ostvare popust do čak 12 dinara po litru standardnog i premium dizel goriva, odnosno osam dinara za gasno ulje 0,1.
Poljoprivrednici danas uveliko zavise od upotrebe poljoprivrednih mašina, te je njihovo redovno održavanje ključno za efikasan rad. Kompanija NIS je mislila i na to, te pored nižih cena derivata, poljoprivrednici uz NIS Agro karticu ostvaruju i popust do 15 odsto na NISOTEC ulja i maziva, odnosno 20 odsto popusta na asortiman robe široke potrošnje koja se može pronaći u prodavnicama na benzinskim stanicama.
Nesporna je činjenica da je razvoj poljoprivrede od ključnog značaja za privredni rast Srbije i stvaranja pozitivne slike u svetu. S tim u vezi, posebnu pažnju neophodno je usmeriti upravo ka onima na kojima počiva i najveći teret ove privredne delatnosti. NIS je prepoznao važnost ovog pitanja dok su srpski poljoprivrednici prepoznali dobrobiti korišćenja NIS Agrokartice, te danas, njihov broj premašuje cifru od 130.000 zadovoljnih korisnika.
Kao društvo koje nastoji da ide u smeru razvoja i plodne budućnosti, svaka podrška poljoprivredi, kao stubu razvoja naše zemlje, je dobro došla. Jedino zajedničkim snagama, uz pomoć najvećih, možemo uspeti u cilju, a to je da budemo uspešna zemlja, koja se ponosi svojom osnovnom privrednom delatnošću – poljoprivredom, kao i poljoprivrednicima.

 

Објављено у Agroekonomija

Rod kukuruza ove godine biće rekordan, procenjuje ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i očekuje da će to u proseku biti između sedam i osam tona po hektaru, ali ga, kako je rekao za "Tanjug", ne bi iznenadilo da bude i više. Iako je u Srbiji posejano 900.000 hektara kukuruza, 20 odsto manje nego prethodnih godina, ministar Branislav Nedimović očekuje rekordan rod.

"Spreman sam da potpišem ovog sekunda da će kukuruz imati rekordan rod po hektaru za sve godine otkako se prati rod kukuruza u Srbiji", ističe Nedimović.

Ministar je svoj optimizam potvrdio, kaže, posle činjenice da je nedavno, u selu Laćarak, prvo branje "dalo" 12 tona kukuruza po hektaru, iako se, objašnjava Nedimović, radi o sorti koja je po svom kvalitetu najmanje izdašna, a sorte koje sada "stižu" su "izdašne" i daju od 20 do 30 odsto više roda.

"Video sam u nekim medijima da kukuruz podstiče rast BDP-a. Pa dobro, eto neke koristi i od poljoprivrede, da ne budemo uvek loši đaci", kaže Nedimović.

Uveren je da će i rast ostalih kultura biti nesumnjivo dobar, jer je, navodi, pšenica krenula da raste na berzama, te će je oni koji su je sačuvali u silosima prodati po dobroj ceni.

Slična situacija je, kaže, i sa sojom i suncokretom.

Podseća da je u voćarstvu bilo manjih problema, naročito sa onim voćarskim kulturama koje ne trpe vodu, kao što su kupina, malina, višnja, breskva. Uprkos gljivicama u breskvama i nektarinama, Srbija je izvezla 110.000 tona voća na rusko tržište, i za prvih šest meseci imala 150 miliona evra od izvoza.

"Međutim, nama najveći deo proizvodnje otpada na ratarstvo, pšenicu, kukuruz, soju, repu, a tu stvari stoje perfektno", podvukao je Nedimović.

Govoreći o izvozu govedine, ministar kaže da je Srbija na tursko tržište do ponedeljka izvezla 2.300 tona govedine i dodao da očekuje da će do 15. novembra naša zemlja izvesti svih dogovorenih 5.000 tona.

"Sa turskim kolegama 1. avgusta smo se dogovorili da, ukoliko ispunimo kvotu, dobijemo novu kvotu od još 2.000 tona do Nove godine", najavio je Nedimović.

Kaže da stvari u stočarstvu dobro idu, da farme govedine niču, kao i da će u novembru biti novih subvencija za tovno i mlečno govedarstvo.

Izvor:http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/ekonomija/3236064/nedimovic-ocekuje-rekordan-rod-kukuruza.html

Објављено у Ratarstvo i povrtarstvo
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Август 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31