Чланци поређани по датуму: sreda, 06 jun 2018 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

 

Tradicionalna manifestacija "Dan polja strnih žita"  održana je u Bijeljini. Ova tradicionalna  manifestacija je organizovana na imanju Poljoprivrednog dobra Semberija u naselju Pet jezera. Na "Danima polja strnih žita" u Bijeljini poljoprivrednici su imali priliku da vide makroogled sa 63 sorte hibrida ozimih strnih žita, na kojem su pšenica, ječam, tritikale, zob i raž zasijane na 2,5 hektara, a zastupljeno je 12 selekcionih kuća.

Ogled je postavljen u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

U Republici Srpskoj pšenicom je zasijano 47.000 hektara i njen kvalitet i zdravstveni status je zadovoljavajući, izjavio je danas pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić, a prenosi SRNA. Pašalić je ovom prlikom rekao novinarima da se u agraru Srpske očekuje dobra godina, sa prinosom od pet tona pšenice po hektaru, što je više od prosječne proizvodnje u Republici. Prema njegovim riječima, za podsticaje je prijavljeno 19.500 hektara pod pšenicom i 3.100 poljoprivrednih proizvođača, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu. "U Republici Srpskoj iz godine u godinu imamo povećanje prinosa strnih žita i kukuruza i dobrim dijelom je to zasluga i prezentacija i ogleda koje resorno ministarstvo organizuje na 15 lokacija širom Srpske", ocijenio je Pašalić.

On kaže da je cilj takvog rada da se nove sorte i tehnologije predstave domaćim proizvođačima na njivi, što je mnogo efektnije.

Manifestaciji "Dani polja strnih žita" na imanju Poljoprivrednog dobra "Semberija" u Bijeljini prisustvovao je i direktor Agencije za agrarna plaćanja Savo Minić, koji je istakao da je ove godine agrarni budžet u Republici Srpskoj povećan sa 60 na 71 milion maraka i da su sva plaćanja proizvođačima redovna. On je pohvalio odziv domaćih proizvođača na javni poziv za dodjelu sredstava za navodnjavanje i naveo da su poljoprivrednici Republike Srpske za proteklih šest mjeseci investirali 12 miliona KM u sisteme i opremu za navodnjavanje.

"Generalno imamo uzlazni trend kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja u Republici Srpskoj, a plasirane subvencije Srpske samo poljoprivrednicima u Bijeljini imaju neprestano povećanje u posljednje četiri godine, od devet miliona maraka u 2014. godini na više od 12 miliona maraka u prošloj godini", rekao je Minić.

 

Објављено у Agroekonomija
sreda, 06 jun 2018 07:07

ZADOVOLJSTVO ZA GRLO IZ SJENICE

Neziha Gičević započela je svoj biznis 2017. godine i već je poznata u Sjenici i okolnim mestima po proizvodnji ratluka koju je započela zahvaljujući podršci Razvojne agnecije Srbije, SEDE iz Novog Pazara kao i loklanih institucija u Sjenici. Pomoć se sastojala u opremi za rad i sada njih četvoro imaju radna mesta. Projekat je jedan od 184 projekta koji su finansirani iz fonda vrednog više od 4 milina evra i koji se sprovodio pet godina. tačnije do marta 2018. godine. 

Ratluk se pravi od šećera, skroba, aditiva i aroma kaže Neziha za Agrobiznis magazin. Za ovaj posao se odlučila jer je tehnolog po struci, a imajući u vidu kapacitete kojima je raspolagala odlučila se za proizvodnju ratluka. Najviše proizvoda proda u Sjenici, zatim Novoj Varoši i Novom Pazaru. Ratluke pravi sa ukusom jagode, orha, smokve, vanile i ruže. Sve se pakuje u pakovanja po 400 i 800 grama. Postoje i profesionalna pakovanja od 3 kilograma za restorane i hotele. U Sjenici najviše vole da jedu ratluk sa orahom, a u Novom Pazaru je najpoluarniji ukus smokve objašnjava nam Neziha.

Kako je Neziha Gičević master prehrambene tehnologije Agronomskog fakulteta u Čačku recept je napravila sama,. Na fakultetu je  uradila analize i na taj način dobila kvalitet koji je želela.  Proizvodnja ratluka kaže nije komplikovana, ali traži vremena jer je potrebno da se nakon kuvanja koje traje oko 9 sati, sačeka da se smesa ohladi i stegne, a za to je potrebno jedan dan.  Neziha nam je najavila da planira proširenje skladišnog prostora kako bi mogla da izađe u susret sve većim zahtevima tržišta. Danas ona  ne može da proizvede i uskaldišti ratluka koliko bi mogla da proda.

Neziha Gičević vlasnica firme SaNa Candy 

Објављено у Žene u agrobiznisu
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јун 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30