Чланци поређани по датуму: utorak, 05 jun 2018 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu
utorak, 05 jun 2018 19:51

Najnovija vest u vezi sa IPARD-om

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović najavio je danas da će uskoro biti podeljeni prvi ugovori za sredstva iz IPARD fonda za razvoj srpske poljoprivrede, kojim je za Srbiju odobreno 175 miliona evra. Nedimović je rekao da je Vlada Srbije ispunila obećanje i Srbija posle osam godina može da koristi direktna finansijska sredstva iz Evropske unije, odnosno IPARD fond, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede. Garantujem dve stvari, da ćemo do poslednjeg evra našim farmerima omogućiti pristup IPARD, i s druge strane sve će biti potpuno transparentno, naglasio je Nedimović. Finansijski sporazum o odobravanju sredstava iz IPARD fonda za razvoj srpske poljoprivrede, za šta Srbija ima na rasplaganju 175 miliona evra, omogući će da se počne sa isplatom podnetih zahteva za odobravanje projekata za IPARD podsticaje i uskoro će biti podeljeni prvi ugovori, dodaje se u saopštenju. Nedimović je istakao da je osnovni izazov sa kojim se sreće Agencija za agrarna plaćanja da se zahtevi što brže obrade. Lijam Breslin, predstavnik Evropske komisije i načelnik jedinice za pretpristupnu pomoć u oblasti poljoprivrede, konstatovao je da su prvi pozivi sprovedeni i da je primljeno dosta zahteva. Zahteve su podnosili i poljoprivrednici i pravna lica iz poljoprivredno prehrambene delatnosti. Agencija za agrarna plaćanja radi na njihovoj obradi, finansijski sporazum je potpisan, a prva sredstva će moći uskoro da krenu, rekao je Breslin, navodi se u saopštenju.

Izvor: Fonet

Објављено у IPARD

U prethodnoj nedelji na Veletržnici Beograd ostvaren je promet od 1.930 tona robe.

               

Najviše se trgovalo: paradajzom (394 t), krastavcem (300 t), šargarepom (227 t), krompirom (214 t), tikvicom (145 t), jabukom (139 t), trešnjom (83 t), kupusom (79 t), crnim lukom (74 t), paprikom (40 t), pomorandžom (33 t), breskvom (30 t), zelenom salatom (21 t), bananom (20 t) i jagodom (20 t).

 

U odnosu na pretprošlu sedmicu veći je obrt: paradajza (206 t → 394 t), krastavca (67 t → 300 t), tikvice (119 t → 145 t), jabuke (110 t → 139 t), trešnje (77 t → 83 t), kupusa (71 t → 79 t), paprike (21 t → 40 t), pomorandže (32 t → 33 t), breskve (6 t → 30 t) i banane (18 t → 20 t), dok je promet: šargarepe (283 t → 227 t), krompira (244 t → 214 t), crnog luka (102 t → 74) i zelene salate (31 t → 21 t) bio manji.

 

Cene (po kilogramu):

krompir                        25 - 40 din.

krompir mladi              60 - 70 din.

kupus                          25 - 30 din.

kupus mladi                40 - 50 din.

crni luk                        30 - 35 din.

krastavac                    20 - 25 din.

paradajz                      60 - 120 din.

šargarepa                   20 - 80 din.

tikvica                          30 - 50 din.

paprika                        50 - 140 din.

zelena salata              180 - 250 din.

pečurke šampinjoni    80 - 100 din. (pakovanje)

jabuka                         30 - 80 din.

jagoda                        120 - 140 din.

pomorandža               45 - 60 din.

banana                       80 - 100 din.

limun                          100 - 140 din.

 

Za sve informacije građani mogu da se obrate Info centru Veletržnice Beograd na broj telefona 011/381-81-12.

Објављено у Ratarstvo i povrtarstvo

Privredna komora Srbije i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija dodelili su večeras priznanja najuspešnijim domaćim robnim i korporativnim brendovima na završnoj svečanosti akcije „Najbolje iz Srbije 2017“. Pod sloganom ovogodišnjeg takmičenja „Kako se na našem kaže BRAVO“, priznanje je, u prisustvu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, uručeno u 24 kategorije, među kojima su tri nove – Najbolji hotel, Najbolji „mali“ turistički smeštaj i Najbolji organski proizvod.

„Najbolje iz Srbije“ je naš način da kažemo „bravo“ – da nagradimo, podržimo i promovišemo najuspešnije brendove  i podstaknemo manje dobre da budu bolji. Za naše kompanije to je put do veće vidljivosti i bolje tržišne pozicije, što potvrđuju iskustva i dosadašnjih dobitnika. Ova nagrada otvara vrata novih potrošača i partnera, baš zato što se ne kupuje i ne dobija, već zaslužuje, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Prateći savremene trendove  u poslovanju i na tržištu, ove godine  uveli smo, rekao je Čadež i nove kategorije za perspektivne turističke brendove  i organske proizvode.

Među ovogodišnjim  pobednicima su stari  znanci – velike kompanije, regionalni igrači koje godinama nose oznaku „Najbolje iz Srbije“ i robni brendovi sa tradicijom, prepoznatljivi ne samo na domaćem nego i na međunarodnom tržištu, ali i neke nove mlade, inovativne firme iz preduzetničke zajednice, i poljoprivredna gazdinstva čiji proizvodi će uz naše „bravo“ lakše osvajati kupce i probijati se u svetu, rekao je predsednik PKS.

U kategoriji robe svakodnevne potrošnje najbolji robni brendovi su ajvar Bakina tajna u sektoru hrane, Nectar Family u sektoru pića, dok je u oblasti hemije, kozmetike, farmaceutskih i ostalih proizvoda nagrada „Najbolje iz Srbije 2017“ pripala brendu  Merix.

 P....S....fashion nagrađen je u kategoriji odeća, tekstil i obuća, najbolji proizvodi za kuću su Gorenje aparati za domaćinstvo, dok je Pirotska peglana kobasica ponela titulu najboljeg lokalnog brenda. 

Vodeći brend sa oznakom geografskog porekla je Sremski kulen, najbolji organski proizvod Spanać iz Carske bare, a Vrtlari  su nagrađeni za uvođenje novog brenda

 

Prestižno priznanje „Najbolje iz Srbije“ ove godine ponela su 24 brenda, a struktura učesnika akcije, od malih poljoprivrednih gazdinstava do velikih sistema sa nekoliko hiljada zaposlenih, dokaz je da privreda Srbije u svakoj oblasti, od agrara, preko turizma, do energetike, ima kvalitetne brendove, istakla je Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

Svaki uspeh, a naročito uspeh privrednika, treba da bude prepoznat i priznat.  Organizacijom tradicionalne manifestacije i izbora najboljih brendova, 13. put, Privredna komora Srbije i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, promovišu najbolje robne i korporativne brendove i na taj način podstiču stvaranje kvalitetnih proizvoda na tržištu Srbije, istakla je premijerka.

Za najbolje korporativne brendove u kategoriji roba svakodnevne potrošnje priznanja su pripala kompaniji Bambi  za hranu, Nektaru za piće i niškoj Auri, u kategoriji hemija, kozmetika, farmaceutski i ostali proizvodi. Kompanija Alfa Plam - Vranje osvojila je priznanje „Najbolje iz Srbije 2017“ u kategoriji proizvodi za kuću i trajna potrošna dobra, NIS - Novi Sad za proizvodna dobra i poslovne usluge, a kao najbolje veliko uslužno preduzeće nagrađen je Aerodrom „Nikola Tesla“. U kategoriji mala i srednja uslužna preduzeća, nagrađena je kompanija  Energy Net.

 

Za najuspešnije uvođenje startap preduzeća – nagrađen je Happy Honey,  najbolji izvoznik je HBIS Group Serbia Iron & Steel u kategoriji velikih i Alumil YU Industry u kategoriji malih i srednjih preduzeća.

Najbolja turistička manifestacija je Tamburica fest, najbolji hotel u Srbiji je  Grand Hotel & Spa, dok je etno kompleks Vrdnička kula najbolji „mali“ turistički smeštaj u Srbiji. 

                                                                                                   

„Manifestacija „Najbolje iz Srbije“ pokazuje da osim sportista, naučnika, naših prepametnih studenata, i naše kompanije mogu biti itekako dobri brendovi, nešto što možemo da iskoristimo u svetu za promociju zemlje. Sa druge strane, te kompanije doprinose privrednom rastu i razvoju zemlje“, poručio je Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Specijalna nagrada žirija pripala je  Harder Digital Sova, a Nagrada za kontinuirani razvoj brenda  Knez Petrolu.

 

U Akciji „Najbolje iz Srbije 2017“ nominovano je više od 150 brendova. Tradicionalna akcija, koju su 13. put organizovali PKS i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija,  podiže vidljivost domaćih brendova, a priznanje koje je od 2004. ponelo oko 340 dobitnika u različitim kategorijama, postalo je merilo uspeha i tržišne prepoznatljivosti.

 Članovi žirija  akcije „Najbolje iz Srbije 2017“ bili su predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva privrede, Privredne komore Srbije i istaknuti stručnjaci iz sveta marketinga,  komunikacija i medija, zaštite potrošača.  

Od 2004, kada je akcija „Najbolje iz Srbije“ prvi put organizovana, nominovano je više od od 1.850 brendova.

NAPOMENA: U PRILOGU SU FOTOGRAFIJE

 

Објављено у Tržište
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јун 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30