Чланци поређани по датуму: petak, 04 maj 2018 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu
petak, 04 maj 2018 06:53

Kako do dobrog dizajna

Dizajn proces

Od početka ovog serijala ustanovili smo šta je to dizajn i kakav je i koliki njegov značaj i uticaj. to nas je nekako prirodno povelo ka sledećoj temi – kako se stiže do nekog konkretnog dizajn rešenja koje god da je ono, na primer dizajn ambalaže

U prvom tekstu designlab-a, pre dva broja, ustanovili smo jednu važnu činjenicu – dizajn je prvo razmišljanje pa onda sve ostalo. U ovom broju, objašnjavajući dizajn proces, dodatno ćemo potvrditi i učvrstiti baš taj, jedan od najvažnijih, opisa samog dizajna.

Ako se saglasimo da je definisanje problema ili, jednostavnije rečeno, potreba za nekim dizajn rešenjem prvi korak, prva faza i da je iniciran na strani klijenta, onda, za nas u dizajn studiju proces kreiranja i odgovaranja na taj zahtev izgleda otprilike ovako…

Otkrivanje

Upoznali smo se, nekoliko puta smo se sastali, potpisali smo ugovor i preuzeli brief (pogledati antrfile) – time je naš posao započeo, započela je ova prva faza, faza otkrivanja u dizajn procesu.

Ovo su dani kada se preuzetim poslom i ne bavimo baš sasvim konkretno iako je on stalno sa nama. Kljuca nas iz zadnjeg dela mozga, tera nas da se osećamo veoma živim i da nam u glavi bude oluja. Silno istražujemo kroz sve dostupne kanale – šta je u pitanju, zašto je tako a ne nekako drugačije, kako i koliko se sve neko drugi time bavio, postoje li i kakva su ograničenja… učimo sve što nam može koristiti. Sagledavamo šta imamo sad a šta je pred nama, koliko je veliko sad na početku a koliko može da naraste, gde mu je granica, kakve prepreke se mogu pojaviti i koje opasnosti se mogu isprečiti – šta bismo i, još više, kako bismo.

Jednom rečju, pokušavamo da vaš projekat sebi objasnimo bolje i nego što ste ga vi sami sebi razjasnili.

Definisanje

S obzirom da vreme prolazi a da ga, sigurno, nemamo neograničeno, a i da smo sebi pojasnili i naučili sve što je od koristi, ubrzo dolazi i trenutak u kome prelazimo u ovu drugu, idejnu, fazu procesa.

Od svega što smo dobili od vas i od onog što smo sami prikupili, sada analiziramo i istražujemo, merimo i ograđujemo… stvaramo svoj lični prostor za rad, specijalan folder samo za vaš posao, mesto iz kojeg ćemo crpeti inspiraciju i odakle ćemo donositi različite i brojne odluke.

Pravimo svoj lični kreativni brief, formulišemo projektni zadatak tako da obuhvatimo sve relevantne činjenice, definišemo sve potrebe, ustanovimo pravce kretanja po svim osama i u svim smerovima.

Razvoj

Obično je najveći deo ugovorenog vremena potrošen upravo u prethodne dve faze dizajn procesa – to je vreme u kojem se nosimo sa idejama koje suprotstavljamo i sukobljavamo a sve sa željom da stvorimo jasan okvir za rad. To vreme i taj rad možemo da obavljamo (a tako i činimo) bilo gde – u kafiću, u parku, u šopingu, tokom sporta, bilo gde.

Međutim, u nekom jednom momentu, više se nema gde, dizajn proces je u svojoj trećoj fazi, fazi razvoja – sledi silazak u rudnik… počinje veoma konkretan i zahtevan rad, mnogo sati nad notesom, ispred monitora i sa rukom na mišu.

Sve ono što smo osmislili i domislili sada se pretvara u sasvim konkretno i opipljivo, nedvosmisleno i vidljivo rešenje.

Isporuka

Retki su, gotovo da ih i nema, slučajevi da je sve dobro odmah iz prve, da nemate nikakvih komentara i primedbi. Ako je brief bio dobar i ako smo mi dobro uradili svoj zadatak onda neće biti velikih, onih konceptualnih zamerki pa neće biti potrebno posao raditi potpuno iznova.

Tako da posle određenog broja sati utrošenih na dorade, korekture i finalizovanja, konačno stižemo do konkretnog proizvoda – dizajna koji se lansira na tržište.

Od tada počinje sasvim neki drugi skup i spektar aktivnosti koje će pomoći da vaš proizvod ili usluga žive i napreduju, ostvaruju vam prihod i donose profit.

Siguran sam da vam je sada sasvim jasno koliko je složen posao dizajnirati nešto, recimo novu ambalažu za neki proizvod… da tu nema ni igranja ni poigravanja. Onda se, nekako, nameće kao tema u sledećem broju: izbor dizajn studija

Antrfile: Najvažniji (i najkritičniji) korak u dizajn procesu jeste definisanje potrebe/problema i sastavljanje konkretnog zadatka za dizajn studio ili dizajnera. Kako se u našem poslu (nažalost, i inače) prilično oslanjamo na engleski jezik, opis ovog dela posla se i ne prevodi već se naziva briefing a čiji je konkretan rezultat brief. Sasvim je jasno da niko o vašem poslu kao i o vašim potrebama i željama ne može znati bolje i više nego vi sami. Onda, sledstveno, niko ne može bolje uobličiti zahteve vezane za neki dizajn nego, opet, vi sami. Otuda, brief je opis vašeg biznisa i opis konkretnog posla, šta je tržište i kakva je konkurencija, ko je ciljna publika, kakvi su vremenski okviri, koliki je budžet a kolika su vaša očekivanja… nema suvišnih ili nebitnih informacija u dobrom brief-u koji dajete. On je neophodna, osnovna, polazna tačka za svaki dizajn studio ili dizajnera i osim što postavlja okvire za razmišljanje i daje smernice za rad, on uokviruje obaveze i očekivanja do te mere da može biti aneks ugovoru.

Autor: Dejan Vukelić

Agrobiznis magazin

www.agrobiznis.rs 

Објављено у Agroekonomija
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Мај 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31