Чланци поређани по датуму: sreda, 30 maj 2018 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović sastao se danas sa parlamentarnom delegacijom Gvineje Bisao i još jednom izrazio zahvalnost toj zemlji na podršci suverenititu i teritorijalnom integritetu Republike Srbije, posebno u pogledu stava po pitanju Kosova.
Kada je reč o poljoprivrednoj saradnji, proizvodnja žitarica i tehnologija proizvodnje kojom raspolaže Srbija su od izuzetnog značaja za Gvineju Bisao, kao i proizvodnja traktora. Na sastanku je tim povodom dogovoreno da se uz učešće naših instituta u najvećoj mogućoj meri prenese tehnologija kojom raspolažemo u pogledu proizvodnje žitarica, kako bi se u toj zemlji smanjila zavisnost od uvoza istih. Ministar Nedimović je tokom razgovora posebno naglasio da je Srbija u tom smislu spremna da ponovo izvrši veliki prodor na tržište Severne i Zapadne Afrike, jer je, prema njegovim rečima, u ovom trenutku konkurentnija po ceni i kvalitetu u odnosu na druge evropske zemlje.
Delegacija Gvineje Bisao posebno je izrazila zainteresovanost i za nabavku naših traktora i mehanizacije. Time je još jednom potvrđeno da će pokretanje proizvodnje u IMT-u od strane kompanije TAFE već sada opravdati očekivanja i ponovo učiniti dostupnim značajan broj stranih tržišta .
Srpska strana je na kraju izrazila spremnost i da se realizuje predlog Gvineje Bisao o edukaciji studenata i agronoma iz te afričke zemlje na našim univerzitetima.

 

Објављено у Biljna proizvodnja
NOVI SAD - Za sve mlađe od 40 godina koji žele da se bave nekom od poljoprivrednih delatnosti, država i pokrajina nude podsticajna sredstva, poput povraćaja uloženog novca i do čak 90 odsto. Kako se svake godine budžet namenjen agraru povećava, više je i mladih koji u toj delatnosti pronalaze posao i dobar izvor prihoda.

Sa Novosadske Rotkvarije u Lok nadomak Titela. Takav transfer napravio je 31-ogodišnji Đorđe Krkljuš, koji je nakon završenog Poljoprivrednog fakulteta odlučio da se bavi strukom, tako da je kupio parcelu nadomak sela i podigao zasad višanja i trešanja, uz pomoć države i pokrajine.

"Prijavio sam se prošle godine na konkurs za mlade poljoprivrednike i dobio sam 75 odsto povraćaja uloženih sredstava, tako da sam zahvaljujući tom novcu kupio sve potrebne mašine za voćnjak", kaže Đorđe.

Pet stotina sadnica trogodišnjih višanja ove godine daće svoj prvi rod, a uz trenutnu cenu od 150 dinara po kilogramu, Đorđe smatra da se ulaganje u voćarstvo isplati.

"Za pristojan rod, od neke dve tone, potrebno je najmanje 100 sadnica. Uzimajući u obzir to da sadnice koštaju 1,5 evro, i da se za njih još dobije povraćaj, za jedan voćnjak, sa postavljanjem ograde, potrebno je između 500 i 1.000 evra", kaže Đorđe.

Da bi se bavilo poljoprivredom, potrebna je dobra ideja, ali kako sami teško mogu pokrenuti sopstveni biznis, Đorđe Krkljuš samo je jedan od 500 članova Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika, koje je i deo Evropske asocijacije. Cilj je okupiti mlade, ali uputiti ih na sve pogodnosti koje im država i pokrajina nude, a kojih je iz godine u godinu, sve više.

"Prošle godine povrat sredstava na konkursima za mlade poljoprivrednike je bio 80 odsto, a ove godine 90 odsto. Stalno se povećava budžet za poljoprivredu, tako da je sve više ljudi koji mogu da koriste ta sredstva", kaže Aleksandar Milovanović iz Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika.

Podsticajna sredstva postoje i samo ih treba iskoristiti, tako da, nakon nabavke sadnica, Đorđe namerava da za svoj voćnjak u Loku konkuriše i za postavljanje sistema "kap po kap" kao i protivgradnih mreža. Prednosti su, kako ističe, višestruke, a najveća od svih je da radiš "za sebe" i "na svome".

Izvor: http://www.rtv.rs 

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo

29. maj 2018. -- Kompanija PepsiCo najavila je drugu sezonu Nutrition Greenhouse inkubatorskog programa, kreiranog sa ciljem da neguje rast i razvoj brendova u nastajanju, a koji su usresređeni na zdravu ishranu i način života, kada je reč o industriji hrane i pića. Objavljivanjem otvorenog poziva preduzetnicima da se prijave, PepsiCo želi da identifikuje do 10 novih brendova u oblasti ishrane koji imaju proizvode namenjene evropskim potrošačima. Izabrane kompanije će dobiti finansiranje u iznosu od 20.000 evra kao i mogućnost da rade rame uz rame sa ekspertima zaduženim za neke od vodećih brendova kompanije PepsiCo, kao što su Quaker, Alvalle, Sunbites i Tropicana. Brendovi koji trenutno imaju prodaju do 5 miliona evra ili manje pozivaju se da saznaju više o programu i da se prijave na adresi www.nutritiongreenhouse.com do 11. juna 2018.

Pored početne novčane pomoći od 20.000 evra, svaki od izabranih preduzetnika će imati koristi od šestomesečnog mentorskog programa, u kojem će biti povezani jedan-na-jedan sa menadžerima kompanije PepsiCo, čija ekspertiza u industriji može da pomogne preduzetnicima da prevaziđu trenutne izazove tržišta kako bi postigli ubrzani rast. Na kraju programa, izabrana kompanija će dobiti nagradu od 100.000 evra u cilju daljeg razvoja na tržištu.

Program PepsiCo Nutrition Greenhouse deo je posvećenosti kompanije PepsiCo inovacijama i saradnji sa onima koji će doneti promene u budućnosti u sektoru hrane i pića. Program, koji je pokrenut 2017. godine, pratio je osam kompanija u ostvarivanju procenjenog zajedničkog rasta od više od 10 miliona evra – što je četvorostruko povećanje prodaje u toku njegovog trajanja. Druga godina će podrazumevati širi fokus na ishranu izvan zdravlja i velnesa, ka brendovima koji podržavaju ključne trendove, omogućavaju lično ostvarenje ili su svrsishodni.

PepsiCo Nutrition Greenhouse će se takođe baviti kritičnim poslovnim pitanjima u ranoj fazi kao što su poslovno planiranje, korporativno strukturiranje i prikupljanje sredstava da bi pomogao novim brendovima da postignu svoj maksimalni tržišni potencijal. Uputstva za optimizaciju brenda, razvoj proizvoda, upravljanje lancem snabdevanja, nalaženje kupaca, distribuciju i još mnogo toga će takođe biti dostupno kroz PepsiCo potencijal.

Објављено у Agroekonomija
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Мај 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31