Чланци поређани по датуму: ponedeljak, 26 mart 2018 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

Kada nema pčelinje paše, nema ni lučenja nektara, a zatim nema ni meda. Količina unesenog nektara, pa tako i dobijeni med zavisi od više činilaca :

  • Količine medonosnog bilja dostupnog pčelama – koliko će pčele sakupiti i u košnicu uneti nektara zavisi od odnosa količine medonosnog bilja do kojeg pčele mogu dopreti i broja pčelinjih zajednica koje racionalno mogu sakupiti izlučeni nektar;
  • Intenziteta lučenja nektara (biljaka) – od intenziteta lučenja nektara zavisi i koliko će pčele provesti vremena dok se ne napuni medni želudac, zatim koliko će puta u toku dana doći u kopnicu sa tovarom nektara;
  • Trajanje lučenja nektara – izlučivanje nektara traje od potpunog otvaranja cveta pa do njegovog oprašivanja. Onda kada cvetni prah dospe na žig tučka cveta, tj. čim se izvrši oprašivanje, nektarije prestaju da izlučuju nektar. Nektar koji se pri oprašivanju nađe u cvetu upija se nazad u nektarije. Postoji problem prenaseljenosti koji nastaje zbog velikog broja pčela, brzo dolazi do oplodnje i prestanka lučenja nektara. To dalje znači, što je duže vreme od otvaranja cveta do oprašivanja, duže će trajati lučenje nektara;
  • Mogućnosti iskorišćavanja nektara od strane pčela – izlučeni nektar pčele ne mogu uvek da iskoriste. Postoje razlozi osim vremenskih uslova od kojih zavisi mogućnost iskorišćavanja nektara. Nektar najvećeg broja nektaronosnih biljaka je dostupan, ali ima i cvetova do čijeg nektara pčele teško dolaze zbog dubine cvetova (kao npr. crvena detelina, kravarica). Najpogodniji tereni za iskorišćavanje pčelinje paše su kompleksi medonosnog bilja zaštićeni od vetrova, u dolinama planina i pored reka, gde jelučenje nektara veće, a njegovo isušivanje manje;
  • Udaljenosti medonosnog bilja od pčelinjaka – udaljenost biljaka koje luče nektar od pčelinjaka veoma je važan činilac za postizanje većih prinosa meda. Smatra se da je koristan let pčele do dva kilometra. Dužina boravka pčele van košnice radi sakupljanja nektara zavisi od količine nektara u cvetovima biljaka, od količine cvetova koji luče nektar, od količine pčela na tom području i od mogućnosti da pčele iz cvetova koriste nektar. Ukoliko je izvorište nektara bliže pčelinjaku, ako je lučenje nektara obilnije, ako je pčelama pristupačniji, pčele će utrošiti manje hrane da bi nadoknadile utrošenu energiju, napraviće više letova za nektar, pa će ga time više i uneti.

Medišni prostor se može povećati a da se ne povećava zapremina medišta. To se može postići razređivanjem okvira u medištu, čime  se povećava ekonomičnost pčelarenja.

Ograničavanje matice u leženju može biti od strane pčela, koje možemo nazvati priorodnim ograničavanjem, ili od strane pčelara, to jest – neprirodno ili veštačko ograničavanje.

Maticu pčele ograničavaju svesno, a to je kada hoće da se roje, kada nemaju zaliha hrane ili nema unosa nektara ili polena, pa se kod njih javi ,,instinkt ekonomije hrane''. To predstavlja oblik prirodnog ograničavanja matice, a drugi oblik je ,,nesvesno ograničavanje'', kada je veliki unos nektara ili cvetnog praga pa je njima oblokiraju. 

Prirodno ograničavanje matice u leženju nije poželjno, jer svaki oblik ovog ograničavanja utiče na razvoj pčelinje zajednice i ukupan prinos meda.

 

AgroBiznis magazin

Ukoliko o ovim temama želite da budete redovno informisani, pretplatite se na AgroBiznis magazin. Godišnja pretplata je samo 1800,00 dinara i uključuje 12 izdanja i sve poštanske troškove. Prijavite se putem telefona 011/4052-117, 060/0712-350 ili na imejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. U toku je akcija, svaki novi pretplatnik dobija poklon iznenađenja. Za više informacija o našim posebnim izdanjima PČELARSKI PODSETNIK, kao i LEKOVITO BILJE posetite www.agrobiznis.rs.

 

 

Објављено у Pčelarstvo
ponedeljak, 26 mart 2018 06:25

Zaštita bilja u proizvodnji organske hrane

Organska poljoprivredna proizvodnja je prozvodnja koja se zasniva na plodoredu, upotrebi zelenišnog đubriva i biološke kontrole insekata, izboru otpornih sorti, vremenu setve/sadnje, blagovremene obrade zemljišta. Isključena je primena sredstava hemijsko-sintetičkog porekla i mineralnih đubriva, a dozvoljena primena bioloških preparata i stajskog đubriva. Zdravlje i sigurnost su osnovni razlozi za uvođenje organske proizvodnje i za nju bi trebalo što manje materijalnih sredstava, a velika ulaganja u znanje i organizaciju proizvodnje. Uprkos zahtevima tržišta organska proizvodnja je i dalje ograničena na male površine. Ona je zakonski regulisana i uključuje kontrolu i sertifikaciju proizvodnje i proizvoda. Smernice ove proizvodnje određuje država, a kontrolu vrše ovlašćene sertifikacione kuće.

Neophodno je da proizvođač koji planira uzgoj organske hrane sarađuje sa ovlašćenom organizacijom koja ima dozvolu od strane Ministarstva poljoprivrede za kontrolu i sertifikaciju organske proizvodnje za 2018 godinu. Neke od njih su: ECOCERT BALKAN D.O.O, CENTAR ZA ISPITIVANJE NAMINICA (CIN), ECOVIVENDI D.O.O., ORGANIC CONTROL SYSTEM D.O.O.

Proizvođač mora ispuniti određene uslove. Mora prikazati šta je gajio na svojim parcelama protekle četiri godine i šta je primenjivao. Nakon upotrebe insekticida i herbicida sa jakim perzistetnim dejstom, treba sačekati par godina, a napuštene površine se odmah mogu uključiti u ovu proizvodnju. Površine pored puteva sa prometnim saobraćajem nisu pogodne, kao ni one pored višegodišnjih zasada. Proizvođač se obavezuje da će zbog plodoreda gajiti veći broj kultura. Treba da prihvati uslove one organizacije kojoj je pristupio, da se slaže sa kontrolom nad celokupnom proizvodnjom, i na
povremenu analizu proizvedenih namirnica.

Za sprovođenje zaštite u ovakvoj proizvodnji neophodno je dobro poznavanje biologije štetnih organizama, uslova i načina njihove pojave, praćenje praga štetnosti. Uključuju se sva saznanja iz oblasti poljoprivrede: primena pesticida biološkog porekla, biološka borba, primena alternativnih sredstava, selekcija, stvaranje otpornih sorti, kalemljenje na otporne podloge. Biološka redukcija biljnih štetočina sastoji se od primene regulatora rasta insekata, feromona, repelenata, atraktanata, predatora parazita. Dozvoljena je primena insekticida na bazi Baccilus thuringiensis koji zajedno sa primenom preventivnih mera daju dobre rezultate. Primenom lovnih posuda sa melasom može se uloviti veliki broj odraslih insekata. Od fungicida dozvoljena je samo primena onih koji se nalaze na listi dozvoljenih u organskoj proizvodnji, između ostalog sumpor i bordovska čorba, kao izvanredan baktericid i fungicid.

Fitopreparati koji se koriste u zaštiti bilja u organskoj proizvodnji mogu se napraviti i u sopstvenoj režiji. U organskoj proizvodnji ti preparati mogu biti u obliku:

1. Čorbe-oparak (odgovarajuće biljke se usitne i preliju vodom, nakon čega se kuvaju), spravlja se oparak od nadzemnih delova krompira, crnog luka, kamilice, maslačka.
2. Fermentisani ekstrkt (suvi ili sveži delovi biljaka se potope vodom, u toku par dana se povremeno mešaju, čeka se vrenje). Fermentacija je završena kada se biljni ostaci istalože a tečnost se izbistri.
Koristimo razređen ekstrakt.

 

AgroBiznis magazin

Ukoliko o ovim temama želite da budete redovno informisani, pretplatite se na AgroBiznis magazin. Godišnja pretplata je samo 1800,00 dinara i uključuje 12 izdanja i sve poštanske troškove. Prijavite se putem telefona 011/4052-117, 060/0712-350 ili na imejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. U toku je akcija, svaki novi pretplatnik dobija poklon iznenađenja. Za više informacija o našim posebnim izdanjima PČELARSKI PODSETNIK, kao i LEKOVITO BILJE posetite www.agrobiznis.rs.

Објављено у Zaštita bilja
ponedeljak, 26 mart 2018 06:20

Mladi uče da uzgajaju krompir

Kompanija Marbo Product koja posluje u okviru PepsiCo grupe, pokrenula je edukativnu platformu Chipsy Agro Akademija namenjenu studentima treće i četvrte godine Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Projekat je, kako je saopštila ova kompanija, pokrenut sa ciljem da studentima omogući praktična znanja u oblasti uzgajanja krompira u skladu sa najvišim standardima koji se primenjuju za potrebe proizvodnje brenda Chipsy, kao i stvaranja nove generacije poljoprivrednika i podrške lokalnoj proizvodnji krompira. 

- Chipsy Agro Akademija je pokrenuta sa željom da mladim ljudima, kojima je cilj da se usavršavaju, prenesemo praktična znanja o uzgajanju krompira, koja smo sticali godinama kroz edukacije i poslovanja širom PepsiCo sveta. Na taj način želimo da stvorimo farmera za 21. vek. Studenti će u okviru ovog jedinstvenog projekta imati priliku da pokažu svoju inovativnost u rešavanju studije slučaja, kao i da tokom gajenja krompira, uz mentorsku podršku i iskustvo eksperata iz agro tima kompanije Marbo Product, steknu znanja o celokupnom procesu od setve do žetve - istakao je Danijel Nedinić, direktor fabrike kompanije Marbo Product. 

Svi učesnici dobijaju diplomu Chipsy Akademije, a oni koju uđu u uži krug biće u prilici da se oprobaju u setvi i žetvi krompira kao i da se bore za praksu u kompaniji Marbo Product. 

Chipsy Akademija je počela uvodnim predavanjem na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, a nastavlja se takmičenjem u rešavanju studije slučaja koje će se održati u petak 30. marta od 10 časova takođe na Poljoprivrednom fakultetu, dodaje se u saopštenju.

 

izvor : https://www.ekapija.com 

Објављено у Projekti
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Март 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31