Чланци поређани по датуму: četvrtak, 22 mart 2018 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

Bez seoba pčela na pašu nema visoke proizvodnje meda. Teško je naći mesto na kom bi se moglo pčelariti a da to ne podrazumeva da pčele tokom cele sezone imaju dobru pašu.

Ukoliko se pčelari odluče da sele svoje košnice, trebalo bi pre svega da izračunaju koliki se prihod od paše očekuje i koliki će biti troškovi seobe. Naravno, treba uzeti u obzir eventualne štetne posledice, nastale seobom, na pčelinje zajednice (na primer gnječenje i gušenje pčela, habanje košnica, lomljene saća), a treba uzeti u obzir i koliko će se to odraziti na korišćenje kasnijih paša. Na pašu se isplati seliti samo onda ako se postignu srazmerno ukupno veći prihodi od ukupno ostvarenih troškovova pri korišćenju konkretne paše, tj. ako seoba na tu pašu doprinese povećanju ukupne proizvodnje i dobiti pčelinjaka u toku godine. Ukoliko selidba, radna snaga, gubici i slično imaju istu vrednost koliko i dobijeni proizvodi na toj paši, onda nema ekonomske isplativosti za seobu pčela.

Na glavnu pčelinju pašu treba seliti samo jake i zdrave pčelinje zajednice jer se od slabih ne mogu očekivati viškovi meda za vrcanje, jer najčešće troškovi seobe premašuju dobit od izvrcanog meda. Seoba slabijih pčelinjih zajednica se vrši samo ukoliko na prethodnom mestu nema uopšte nadražajne paše, ili ako pak predstoji tretiranje terena pesticidima štetnim za pčele.

Pčelinje zajednice koje boluju od zaraznih bolesti odraslih pčela ili pčelinjih legla ne smeju se seliti. Selidba pčela u ovakvom stanju je zakonom zabranjena i pčelar je zakonski obavezan, pre nego što preseli svoje pčele, da pribavi uverenje o zdravstvenom stanju svojih pčela.

 

Објављено у Pčelarstvo

Organska poljoprivreda u Srbiji ima trend rasta ali je proizvodnja apsolutno nedovoljna za potebe tržišta, uglavnom inostranog. Iako se u principu, sve sorte različitih vrsta voćaka mogu koristiti u organskoj proizvodnji, stručnjaci su na osnovu višegodišnjeg iskustva odabrali one sorte koje su najpogodnije za ovakav vid proizvodnje. To su sorte koje dobro podnose nepovoljne klimatske uslove, otporne su na bolesti I napade štetočina. Uz sve ovo, one imaju i odgovarajući kvalitet bilo da se radi o proizvodnji za upotrebu u svežem stanju ili za preradu.

Jabuka je voće koju je čovek prvo počeo da uzgaja a tokom vremena je stvorio veliki broja sorti. Danas, verovali ili ne, postoji preko 10.000 sorti različitih bioloških i privrednih osobina. Vreme zrenja, rodnost, krupnoća ploda i sam kvalitet osnovni su razlike među njima.

Sorte koje stručnjaci predlažu kao pogodne za organsku proizvodnju su : Prima, Šejov sejanac, Fridom, Florina – Kverina, Liberti, Šampion, Budimka, Krstovača i Šumatovka.

Među najrasprostranjenijim vrstama voćki je i kruška. Od šest i po hiljada sorti, za naše podneblje stručnjaci preporučuju  Harou dilajt, Harvest kvin i Lubeničarka koje plodove donose u leto; Konkord, Fetelova i Vodenjara koje sazrevaju u prvoj polovini septembra i  Boskova vočica, Kaluđerka koje su izrazito zimskog vremena zrenja i potrošnje.

Šljiva, jedan od simbola naše regije ima veliki značaj i za organsku proizvodnju. Dobro poznate sorte Čačanska rana i lepotica, prepoučene su od strane stručnjaka. Tu su i Čačanska najbolja, Čačanska rodna, Crvena ranka i Crveni piskavac.

Iako postoji u oko 1000 varijateta, kajsija je voće uglavnom regionalnog karaktera. Osetljiva na mrazeve, zbog ranog cvetanja zahteva više brige i dobar izbor sorte. Stručnjaci su napravili izbor od sedam sorti kajsije : Roksana, Ligeti orijaš, Beržeron, Segedi mamut, Harkot, Silisterska kompotna, Kasna drjanovska.

Trešnja se u Srbiji gaji isključivo na individualnom posedu i na relativno malim površinama jer se najveći deo plodova (čak preko 85%) realizuje kao stono voće, zbog čega se berba obavlja ručno (što poskupljuje proizvodnju) i gaji se najčešće u blizini većih potrošačkih centara. Za trešnju važi da se relativno lako može gajiti po principu organske proizvodnje i a predložene su: Van, Sue, Stela, Samberst i Lapins.

Za razliku od trešnje, višnja se daleko više koristi u industrijskoj preradi. Preko 90 odsto njenih plodova se upotrebi u sokovima, kompotima, marmeladama I džemovima. Iskustvo je pokazalo da su Oblačinska višnja, Lara i Šumadinka dale dobre rezultate u organskoj proizvodnji.

Poizvodnja jezgrastog voća kod nes je deficitarnu. Iako u velikoj upotrebi, ovo voće nam uglavnom dolazi iz uvoza. Orah je svakako najpoznatiji i najznačajniji među njima. Organskoj proizvodnji se lako daju prilagoditi: Šampion, Tisa, Rasna, Bačka, Srem i Trbušani.

Kod nas je nedovoljna i proizvodnja lešnika. Čak nije ni statistički registrovana. Tražnja za ovim voćem je  velika, troškovi proizvodnje relativno niski a cena ploda je visoka. Lešnik je veoma rentabilna voćka, a i pogodna je za gajenje po princpu organske proizvodnje. Sorte koje su izdvojene za ovu vrstu proizvodnje su : Halski džin (Hall's giant), Tonda đentile Romana (Tonda gentile Romana) i Kosford (Cosford).

Uz trešnju, među prvim voćkama u godini stiže i jagoda. Njen ukus i nagoveštaj leta čine je jednom od omiljenih. Veoma je rentabilno voće, posebno ako se gaji u blizini gradova. Ovde je napravljen izbor od 6 novointrodukovanih sorti : Kortina (Cortina), Selena, Marmolada, Miranda, Kareca (Carezza), Madelein.

Srbija je među najvećim evropskim i svetskim proizvođačima maline sa izvozom od preko 50000 tona godišnje. Malina donosi plodove već u prvoj godini i veoma je rentabilno voće. Potražnja je takođe velika. U stručnoj literaturi izdvojene su samo dve novointrodukovane sorte – Tjulamin (Tulameen) i Miker (Meeker).

Sa oko 2700 ha kupina donese godišnje od 10000 do 12000 t roda, što je malo s obzirom na veliku potražnju, kao i pogodne uslove za njeno gajenje u našoj zemlji. Iako veoma popularna, ova voćka ima znatno manji broj sorti od ostalih pomenutih pa je izbor uvek između domaće - Čačanska bestrne i jedne novije – Tornfri (Thorn free).

Ribizla se proizvodi tek sporadično iako se lako razmnožava i gaji. Dobar je izvor vitamin C I drugih nutrijenata. Često se koristiu preradi a lako se može zamrznuti ili koristiti kao stono voće. Mi vam predlažemo sledeće sorte za vaš organski zasad: sorta crvene ribizle – Hajnems rote špetleze (Heinemanns rote spatlese), Detran; sorte bele ribizle – Blanka; i sorte crne ribizle – Ben lomond i Ben nivis (Ben nevis).

Ni sa borovnicom nije mnogo bolja. Pogodna je za organsku proizvodnju jer uspeva na kiselim (pH = 4,0 do 4,8), rastresitim i umereno vlažnim zemljištima, lako se razmnožava reznicama i ne napada je veliki broj prouzrokovača bolesti i štetočina. Naš stručni tim vam preporučuje: Blukrop (Bluecrop) koja je dobijena ukrštanjem sorti (Jersey * Pioneer) * (Stanley * June); Herbert – Stanley * (Jersey * Pioneer) i Kovil (Coville) – (Yersey * Pioneer) * Stanley.

 

 

AgroBiznis magazin

Ukoliko o ovim temama želite da budete redovno informisani, pretplatite se na AgroBiznis magazin. Godišnja pretplata je samo 1800,00 dinara i uključuje 12 izdanja i sve poštanske troškove. Prijavite se putem telefona 011/4052-117, 060/0712-350 ili na imejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. U toku je akcija, svaki novi pretplatnik dobija poklon iznenađenja. Za više informacija o našim posebnim izdanjima PČELARSKI PODSETNIK, kao i LEKOVITO BILJE posetite www.agrobiznis.rs.

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo

Povodom Međunarodnog sajma automobila u Beogradu, Kompanija „Dunav osiguranje“ omogućava specijalne popuste i pogodnosti, koji se mogu ostvariti na sajamskom štandu, kao i u poslovnicama „Dunava“ širom Srbije, rekao je Nemanja Petrović, direktor Glavne filijale Beograd 1 „Dunav osiguranja“. 

„Naša Kompanija nudi popust od 15 odsto na zaključenje auto-kasko polise za nova vozila proizvedena 2017. i 2018. godine, koja se prvi put registruju, popust od 10 odsto pri zaključenju auto-kasko polise za ostala putnička vozila, kao i pri zaključenju mini-kasko polise; popust od 50 odsto za obnavljanje ili zaključenje nove polise osiguranja od auto-nezgode, sa osiguranom sumom do 1.000.000 dinara za slučaj invaliditeta i osiguranom sumom od 500.000 dinara za slučaj smrti usled nesrećnog slučajauz zaključenu ili obnovljenu polisu osiguranja auto-odgovornosti, te popust od 20 posto za premiju osiguranja pomoći na putu, uz zaključenu ili obnovljenu polisu osiguranja od auto-odgovornosti ili polisu auto-kaska, ili mini-kaska“, rekao je Petrović.

On je istakao da Kompanija „Dunav osiguranje“ i ove godine, u saradnji sa Kompanijom „Lukoil Srbija“, poklanja kartice za gorivo.

„Pri zaključenju auto-kasko polise za nova putnička vozila koja se prvi put registruju dobija se poklon kartica za gorivo u iznosu od četiri hiljada dinara, kao i za  polovna putnička vozila. Za zaključenje mini-kasko polise  putničkih vozila, osiguranici dobijaju kartica u vrednosti od dve hiljade dinara“, rekao je Petrović i naglasio da za osiguranje od auto-odgovornosti putničkog motornog vozila, uz kupovinu najmanje dve usluge iz polise „auto-bonus plus“, osiguranicima fizičkim licima (i pravnim licima koja zaključuju auto kasko osiguranja za nova putnička vozila) vaučer-kartica ima isti iznos od 2.000 dinara.

On je rekao i da promotivna akcija popusta „Dunav osiguranja“ počinje 19. marta i da će trajati do 30. aprila ove godine, a poklon vaučer-kartice mogu se dobiti u periodu od 19.marta do 13.aprila, i to na svim prodajnim mestima Kompanije, u  svim „Dunav centrima“  širom Srbije, preko agenata osiguranja i naravno u Hali 1 Beogradskog sajma – na štandu „Dunav osiguranja“, odmah po otvaranju ovogodišnjeg Međunarodnog sajma automobila.   

Poklon kartice važe na svim „Lukoil“ pumpama na teritoriji Srbije.

 

Žika - Šarenica na štandu „Dunava“ obnovio polisu svog automobila

Voditelj emisije „Žikina šarenica“Živorad Nikolić, obnovio je na štandu „Dunav osiguranja“ polisu osiguranja svog automobila i tom prilikom rekao da već nekoliko godina sve što ima osigurava u „Dunavu“.

-Zašto sam izabrao baš “Dunav Osiguranje”? – Emisija “Žikina šarenica”  koju uređujem i  vodim  na neki način je nacionalni brend, ovog vikenda na programu su 1302 i 1303 emisija.  S druge strane Kompanija “Dunav osiguranje”   je naša najveća osiguravajuća kompanija, takođe nacionalni brend, koja pruža širok asortiman kvalitetnih usluga. Ja sam u “Dunav osiguranju” pronašao dosta  usluga za sebe i svoju porodicu: osigurao sam i stan, i automobil... Predusretljivi su, pouzdani  i dobri partneri… Verujem im i to je najvažnije. Da li je potrebno nešto više?

-Prošle godine su mi na parkingu oštetili auto, ali sam imao lepa iskustva i sa nadoknadom štete i sa popravkom automobila. Sve je bilo vrlo jednostavno i lako i zato s razlogom kažu da prijatelj ostaje prijatelj“, rekao je Nikolić.

Nadam se da ove godine neće biti potrebe za aktiviranjem polise za auto-kasko osiguranje, ali nek bude tu za svaki slučaj!

 

Sloboda Mićalović: zaključila polisu kasko osiguranja na štandu „Dunava“

Polisu kasko osiguranja na štandu Kompanije „Dunav osiguranje“ zaključila je i naša vrsna glumica Sloboda Mićalović.

-Vozač sam već mnogo godina i jako mi je važno da vozilom kojim upravljam bude tehnički ispravno i sigurno, jer brinem ne samo o svojoj, već i o  sigurnosti  članova moje porodice. Danas sam, upravo iz tih razloga, na štandu naše najveće osiguravajuće kuće „Dunav“ zaključila polisu kasko osiguranja. „Dunav osiguranje“ je domaći brend, kuća kojoj poverenje poklanjam mnogo godina unazad i, pokazalo se,  siguran su partner. Prisutni su u svim gradovima u Srbiji i to je dodatni razlog što im ukazujem poverenje, kaže Sloboda Mićalović

 

ЈЕDINSТVЕNА SАЈАМSKА PОNUDА BАNKЕ АUТО-KRЕDIТI

-Bаnkа „Pоštаnskа štеdiоnicа“ priprеmilа је zа svе zаintеrеsоvаnе grаđаnе kојi plаnirајu kupоvinu pоlоvnih ili nоvih аutоmоbilа pоsеbnu sајаmsku pоnudu krеditа u dinаrimа sа osiguranjem života i bеz njega, kао i krеditе s vаlutnоm klаuzulоm i rоkоm оtplаtе dо sedam gоdinа.

Sајаmskа pоnudа vаži dо 31. maja 2018. gоdinе.

Bаnkа ćе krеditе оdоbrаvаti kаkо pоstојеćim tаkо i budućim kliјеntimа, uz pоsеbnu pogodnost– bеz оbаvеzе prеnоsа rеdоvnih primаnjа.

Маksimаlni iznоs krеditа u dinаrimа ide dо 3.000.000 RSD, bеz učеšćа, оdnоsnо dо 25.000 evra, uz minimаlnо učеšćе оd 30 %.

U sаrаdnji s Kоmpаniјоm „Dunаv оsigurаnjе“ „Poštanska štedionica“ nudi pоsеbnu vrstu krеditа u dinаrimа, sа оsigurаnjеm živоtа dо 1.500.000 RSD,  bеz učеšćа i sаmо uz sоpstvеnu mеnicu, pо nајnižој kаmаtnој stоpi kоја је fiksnа dо krаја оtplаtnоg pеriоdа. Reč je o pоnudi sа nајširim i nајаtrаktivniјim spеktrоm pоgоdnоsti nа tržištu.

Tо је sаmо jedan u nizu zајеdničkih prојеkаtа dvе dоmаćе držаvnе kućе kоје izа sеbе imајu dugi niz dеcеniја uspеšnе sаrаdnjе, kоја ćе sе i ubudućе rаzviјаti, istakao je u izjavi medijima Aleksandar Čortan, član Izvršnog odbora banke „Poštanska štedionica“.

Bаnkа је vеć nа svојој intеrnеt strаnici (www.posted.co.rs) оbјаvilа uslugu sа svim pојеdinоstimа.

Објављено у Osiguranje
četvrtak, 22 mart 2018 08:08

Tikva golica isplativa kultura

Tikva ili „Cucurbita pepo“ je biljka poreklom iz Srednje Amerike iz Meksika, koja je doneta u Evropu 1492. godine. U Mesksiku, kao i Južnoj Americi, bundeva i bundevine semenke, korišćeni su u ishrani
i u lekovite svrhe u doba Asteka. Uprkos značajnim klimatskim razlikama, tikva se veoma brzo prilagodila na uslove u Evropi, čak se i proširila na druge kontinente. To je biljka koja ima kratak vegetativni period razvoja. Međutim, pogrešno se poistovećuje tikva (stočna, uljana ili muskatna) sa bundevom. Bundeva je sasvim druga sorta (bela bundeva, dulek, pečenka) i slično i treba ih tako i tretirati, jer postoje vidne razlike među njima. Jedna od bitnih razlika je i izgled, oblik i nutritivni sastav semena tikve golice (koja je presvučena tankom zelenom pokožicom) i bundeve čija je semenka presvučena zadebljalim slojem narandžasto žute boje. Tikva kao i bundeva ima široku primenu u ishranu ljudi i životinja samim tim imaju privredni značaj. U selu Stražava kod Prokuplja živi i radi Miša Petković, odlučno je zakoračio u poljoprivredu nakon dugogodišnjeg rada kao komercijalista u prokupačkoj staklari. Porazgovarali smo sa Mišom Petkovićem, gde je bilo reči o proizvodnji ove biljne kulture, dragocenim svojstvima koje ima meso i ulje tikve golice. Proizvodnja tikve golice nije zahtevna što se tiče zemljišta.

„Setva tikve golice obavlja se u poslednjoj nedelji aprila meseca, a najkasnije do završetka prve nedelje maja meseca. Nije otporna na rane mrazeve već na -1 oC izmrzava. Setva se izvodi na rastresitom zemljištu na dubini od 3 do 5 cm, u kućicama na rastojanju od 50 cm i u razmaku između redova do 160 cm, ovakva setva je obavlja ručnu. Sklop semena je 3 semenke u kućici. Međutim, na većim površinama setva se obavlja mašinski, pneumatskim sejalicama, ali plodored je drugačiji: rastojanje u redu je oko 25 - 30 cm, a širina između redova je 200 cm. Sklop po hektaru iznosi 18.000 semenki. Kada se formira mreža, ona izbacuje četiri do pet kraka, svaki krak rodi tri do pet tikvi. Nije zahtevna kada je u pitanju zaštita, a jedina bolest koja je napada je zelena vaš koja se javlja posle drugog lista, posle nicanja. Ukoliko se zelena vaš pojavi, tretira se insekticidom i posle toga nema više prskanja“, priča nam Miša Petković.

U optimalnim uslovima gajenja tikva golica može da ima dobre prinose u mesu i semenu. Berba se obavlja najviše ručno i ekonomičnije je sušiti prirodnim putem na suncu. Može doneti pristojnu zaradu i spada u najprofitabilniju poljoprivrednu kulturu. „Tikva golica u optimalnim vremenskim uslovima i kada se posadi u optimalnim rokovima setve na jednom hektaru se ostvaruje prinos na mesu oko 70 t, a prinos semena može dostići i do 1.8 t, u zavisnosti od tipa i klase zemljišta. Kada se cela tikva ubere na njivi, plodovi se slože na tzv. dozrevanje 10 - 15 dana, pa se nakon toga vremena ručnim otvaranjem, veoma lako bez skoro ikakvih pomagala seme vadi i priprema za sušenje. Sušenje se može izvoditi prirodnim putem na suncu koje je ekonomičnije, besplatno je. Moguće je sušenje izvesti i u sušarama na temperaturi od 40 oC. Osušeno seme najbolje je skladištiti u papirnoj ambalazi ili drvenim sanducima do momenta ceđenja. Proces ceđenja obavlja se na presama potiskivanjem, ulje se prihvata u čistim posudama i otprema na taloženje prirodnom gravitacijom, a kasnije se pristupa pakovanju u flašama.

Naravno da postoje i savremene linije za proizvodnju ulja, koje imaju filtere sa taložnicima, pumpama i punilicama. Izuzeno je isplativa tikva golica koja može doneti pristojnu zaradu“, kaže Miša Petković. Meso i ulje tikve golice ima lekovita svojstva i nalazi primenu u pripremi hrane. Ulje u kome se čuvaju svi korisni sastojci semenki bundeve, a zbog specifičnog ukusa jelima daje posebnu aromu i odlično je kao dodatak salatama. Bogato omega 3 i omega 6 esencijalnim masnim kiselinama koji čovekovom organizmu povećavaju energiju.

„U mesu (žućkasto-zelenkaste boje) nalase se dragoceni i lekoviti sastojci, fitosterini, salicilna kiselina, fitin, ali mineralnih soli, kalijum, fosfor i gvožđe. Hladno ceđeno ulje tikve golice sadrži vitamin E i to u zavidnim količinama, nezasićenim masnim kiselinama omega 6 i 9. Nije preporučljivo za prženje, isključivo se koristi za oplemenjivanje salate, sireva, ribe, pirinča i odličan je dodatak za pripremu marinada i sosova. Može se piti dva puta dnevno po jedna kafena kašičica“, zaključuje Miša Petković.

AgroBiznis magazin

Ukoliko o ovim temama želite da budete redovno informisani, pretplatite se na AgroBiznis magazin. Godišnja pretplata je samo 1800,00 dinara i uključuje 12 izdanja i sve poštanske troškove. Prijavite se putem telefona 011/4052-117, 060/0712-350 ili na imejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. U toku je akcija, svaki novi pretplatnik dobija poklon iznenađenja. Za više informacija o našim posebnim izdanjima PČELARSKI PODSETNIK, kao i LEKOVITO BILJE posetite www.agrobiznis.rs.

Објављено у Ratarstvo i povrtarstvo

NLB Banka Beograd je počela da odobrava poljoprivrednicima kredite iz programa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Krediti iz ovog programa namenjeni su razvoju stočarstva, ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva, investicionim ulaganjima u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu i nabavci hrane za životinje. Odobravaju u dinarima, bez valutne klauzule, sa rokom otplate do 12 meseci za kratkoročne kredite, a za dugoročne do 36 meseci, uz mogućnost dobijanja grejs perioda od godinu dana. Kod određenih vrsta mehanizacije i opreme, postoji mogućnost zaduživanja na rok i do 60 meseci. Država subvencioniše kamatnu stopu, pa ona za korisnike iznosi 3 odsto, dok mladi poljoprivrednici, žene vlasnice poljoprivrednih gazdinstava i poljoprivrednici iz nerazvijenih područja mogu da dobiju sredstva iz ovog programa sa kamatnom stopom od svega 1 odsto.

NLB Banka Beograd, kao finansijska institucija kojoj je podrška razvoju poljoprivrede jedan od strateških prioriteta u poslovanju, prepoznaje značaj povoljnog finansiranja agrara i uključuje se u sve programe Ministarstva namenjene poljoprivrednicima.

Vlastimir Vuković, član Izvršnog odbora NLB Banke Beograd “NLB Banka Beograd je izuzetno aktivna u podršci agrarnom sektoru i samo u 2017. godini smo u ovaj segment tržišta investirali blizu 50 miliona evra, udvostručili portfolio agro kredita i dostigli tržišno učešće od 10,5 odsto. Kako bismo na što sveobuhvatniji način izašli u susret svojim klijentima, pored široke lepeze proizvoda i usluga namenjenih poljoprivrednicima, podržavamo svaku inicijativu koja doprinosi razvoju poljoprivrede. Smatramo da u poljoprivredi leži značajan razvojni potencijal, da može puno da doprinese rastu srpske ekonomije i obezbedi posao za veliki broj građana, te da je naša obaveza kao odgovorne banke da u tome pomognemo. Pored povoljnih izvora finansiranja, sa ciljem da što efikasnije izađemo u suret svojim klijentima poljoprivrednicima, značajno smo povećali broj agro savetnika, stručnjaka specijalizovanih za rad sa poljoprivrednicima, posvećenih profesionalaca koji dobro poznaju ovu oblast i njene specifičnosti i koji su im u svakom trenutku na raspolaganju tamo gde im je najpotrebnije – na polju.”

 

Објављено у Finansije
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Март 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31