Чланци поређани по датуму: sreda, 14 mart 2018 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

Ako je suditi prema aktivnostima pojedinih ministara iz Vlade Srbije, Međunarodni Dan žena bio je u znaku žena na selu. To je tema kojom se AGROPRESS bavi od svog osnivanja, dakle 13 godina. Mada nismo uključeni u projekte koje najavljuju ministri i premijerka Ana Brnabić pozdravljamo svaku inicijativu koja će osnažiti žene na selu. AGROPRESS je od svog osnivanja do danas, kroz različitete vidove obuka i afirmaciju ženskog preduzetništva, podržao više od 1.000 žena iz svih krajeva Srbije. Neke od njih su danas predsednice Udruženja poljoprivrednika, uspešni proizvođači, članice zadruga ili aktivisti stranaka. Završen je prvi poziv za finansiranje poljoprivrede iz IPARD fonda EU. Prijavilo se 458 projekta što je, ako se uporedi sa Hrvatskom, višestruko jer se kod naših komšija na prvi poziv javilo svega 70 gazdinstava. Kvalitet prijava tek treba da se utvrdi, ali posmatrano u brojevima za očekivati je da ovi projekti povuku investicije veće od 10 miliona evra. Kada je reč o novom izdanju pripremili smo vam najaktuelnije teme za ovo doba godine, a preporučujemo posebno da obratite pažnju na tekst o ishrani jaradi u prvim danima života. Najveće negativne posledice koje mogu biti i trajnog karaktera su uzrokovane neodgovarajućom ishranom u najranijem periodu uzrasta jaradi. Prva hrana tek rođenog jareta je kolostrum, koji je bogat izvor hranljivih materija, deluje laksativno. Kolostrum, dakle, ima ulogu da zaštiti jarad u prvim danima života od različitih obolenja i infekcija. Ali kako nastaviti ishranu narednih dana savetuju naši stručnjaci. Zaštita bilja često je veliki izazov, posebno za organsku poljoprivredu. Stručnjaci PSS iz Valjeva obradili su ovu temu za vas. 

Na početku smo nove vegetacije, stvaramo nove vrednosti i neka nam je sa srećom! Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Vise informacija na: http://agrobiznis.rs/11-naslovna/121-agrobiznis-magazin-85  

Објављено у Agroekonomija

Svaku baštu treba urediti prema vlastitim ukusima i željama, koji su uvek različiti. Postoji mnogo načina da se bašta uredi na jednostavan i ne tako skup način. Na primer, lep travnjak podiže i vrednost nekretnine, ublažava zvukove i vrućinu te čini prostor oko kuće lepšim i prijatniji, a ograda je obično najpraktičnija opcija između dve bašte.

Bez obzira da li živite na selu ili u gradu, u kući ili zgradi, potrebno da je pre bilo kakvih promena porazgovarate sa komšijama o tome šta planirate da izmenite u svojoj bašti. Takođe, treba proveriti sa nadležnima da li je to dozvoljeno u određenim granicama (npr. visina ograde, blizina komšijskog dvorišta). Kada živa ograda gleda na trotoar, to ne predstavlja problem, međutim ukoliko se graniči sa komšijinim posedom, to može izazvati određene nesporazume koje je poželjno preduprediti.

Brzorastuće biljke predstavljaju idealno rešenje za sve one koji žele brzo da vide rezultat. Međutim, osim što intenzivno rastu, neke biljke se agresivno i nekontrolisano šire. Na primer, takve karakteristike ima brzorastuće žbunje (Ceanothus ,,Slava Versaja'', Hortenzije, Hypericum ,,Hidkot'', Lavatera ,,Barnsli'', itd.), kao i brzorastuće perene (npr. Achemilla mollis, Epimedijum (neke vrste), Euphorbia robbiae, Nepeta (macina trava)). Još jedna opcija je žbunje za mešovite ivice, lepog oblika, šarenog lišća i plodova u jesen (Philadelphus coronarius ,,Aureus'', Rosa rugosa ,,Schneezweg'', Viburnum opulus ,,Notkatov varijetet'', Weigela florida ,,Follis Purpureis'').

 

Sve je popularniji senoviti bambus (Fargesia murielae). Smatraju se najlepšim bambusom za oblikovanje ograde i zaštite od pogleda. Ubrajaju se u bambuse koji formiraju busenove i za koje nije potrebno ukopavati zahtevne barijere protiv širenja rizoma. Trebalo bi ih staviti na mesto koje će biti osunčano ili u polu senci. Kao i na položaju koji je zaštićen od vetra, u suvim područjima. Bambusu je poželjno obezbediti zimsku zaštitu lista, dok je još mlado drvo. Sečenjem pojedinih stabljika busenovi se mogu prorediti, ali to je proizvoljno. Na taj način se zaštita od pogleda reguliše, kao i gustina same ograde.

 Raste od 200 do 250cm uspravno, kompaktan je i ima busenove. Stabljika je žutozelena. List trajnozelen, kopljast i do 12cm, dakle dekorativan je i u zimskom periodu. Ovaj bambus je moguće upotrebiti za kućni vrt, japanski vrt, uz jezerce u bašti i sl.

Visoki šimšir (Buxus sempervirens ,,Arborescens'') je zimzeleni grm koji dobro podnosi orezivanje i pogodan je za kreativne vrtlare, takozvane ,,kipare'', odnosno za formiranje ograda koje će podsećati na zanimljive figure, sklupture i oblike. Trebalo bi ga postaviti na osunčano mesto, ali može biti i pod senkom. Raste od 100 do 150 cm, nema upadljiv cvet. List ovog grma je jajastog oblika, do 2 cm dužine, zimzelen ali je i otrovan. Može se još primeniti za kućni vrt, pejzažni vrt, ispašu za pčele, seoski vrt, a vrlo je lep i kao drvenasta biljka za gajenje u saksiji.

Čestim, kratkim orezivanjem se dobija gusto zatvorena živica - ograda. Podnosi i jako orezivanje radi podmlađivanja. Novi izdanci mogu stradati od mraza, tako da treba voditi računa o vremenu kada se orezuje.

Snažnija od sorte ,,Arborescens'' je ,,Handsworthiensis'' koja se vrlo često koristi za oblikovanje ograde u visini čoveka.

 

Ilustracija : Arborescens (levo) i  Handsworthiensis (desno)

 

U prodaji je novi broj Agrobiznis magazina, više informacija na linku: http://agrobiznis.rs/11-naslovna/121-agrobiznis-magazin-85 

 

 

Објављено у Hortikultura
sreda, 14 mart 2018 07:57

Ko će biti novi vlasnik Budimke?

Za kupovinu požeške Budimke zainteresovano je više od dvadeset inostranih i domaćih kompanija, koje će svoje karte otkriti u aprilu, kada se očekuje raspisivanje oglasa za prodaju.

Na listi poverilaca su privredni subjekti, radnici, banke, fondovi, javna preduzeća i državne institucije, kojima se duguje oko 12 miliona evra i od prodaje će, po utvrđenim prioritetima, moći da naplate deo svojih potraživanja.

Utvrđeno je da Budimka poseduje veliki kapital – oko 30 hektara utvrđenog zemljišta, oko 100.000 m2 proizvodnih pogona za preradu voća, povrća i mesa, hladnjače, farmu, kao i 15 hektara slobodnih površina, od čega je oko 10 hektara pod jabukama. Ipak, pripreme za prodaju nisu još privedene kraju, pošto se iščekuje da Republički geodetski zavod izda nekoliko listova nepokretnosi i posedovnih listova.

Oglašenje prve prodaje, koja bi trebalo da se obavi prikupljanjem ponuda ili akcijskom prodajom, trebalo bi da se dogodi u aprilu ove godine.

– Kada bi se sve stavilo u funkciju kapital fabrike vredeo bi oko 20 miliona evra, ali treba imati u vidu da je, nakon bankrota, sud utvrdio da Budimka duguje poveriocima 12 miliona evra, računajući i kamate. Vrednost kapitala Budimke biće, najverovatnije, procenjena na oko osam miliona evra, ali će prema odredbama zakona, zbog bankrota, početna prodajna cena biri prepolovljena i iznosiće oko četiri miliona evra. Ako se kompanija proda za tu sumu, isplatiće se 30% poverilačkog duga – objašnjava Đorđe Stevanović, član Veća poverilaca.

On dodaje da četiri miliona evra, u datim okolnostima, bila dobra cena za kupca, ali i za prodavca i poverioce.

Uspešnom prodajom Budimke, kako ocenjuje Stevanović, otvorile bi se nove poslovne mogućnosti, računajući i upošljavanje, u startu, oko 100 radnika sa perspektivom da se angažuje još još 200. S druge strane, kooperantima se pruža prilika da nastave proizvodnju voća i povrća, a raznim firmama da ponude svoje usluge.

 

izvor : http://www.agronews.rs 

Објављено у Finansije
sreda, 14 mart 2018 07:47

Prva BEZ GMO jaja

Jaja dobijena kontrolisanim procesom proizvodnje, koji garantuje ishranu koka BEZ GMO hranom domaćeg porekla, potrošači mogu nabaviti na policama IDEA prodavnica, RODA marketa i Mercator hipermarketa. Ovakva svojstva K Plus jaja garantuje BEZ GMO Dunav Soja evropski standard kvaliteta, čije donošenje je priznalo i podržalo Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije uz 14 drugih evropskih Ministarstava poljoprivrede. Dunav Soja sertifikat podrazumeva kontrolu i sertifikaciju svih učesnika u proizvodnom lancu čime se garantuje da je proizvod domaćeg i kontrolisanog porekla i kvaliteta, u čijoj proizvodnji nisu korišćeni genetski modifikovani sastojci, kako u ishrani životinja, tako i u krajnjem proizvodu.

Marija Kalentić, regionalni direktor iz međunarodnog udruženja Dunav Soja objašnjava da su na inicijativu potrošača i prehrambene industrije širom Evrope, još pre dvadeset godina, počev od Austrije, Nemačke, Švajcarske kreirani dobrovoljni standardi kvaliteta za proizvodnju i označavanje BEZ GMO prehrambenih proizvoda. Oni garantuju da u procesu proizvodnje (od njive do trpeze) nisu korišćeni genetski modifikovani sastojci. Danas je više od 10.000 proizvoda u Evropi sertifikovano i označeno kao BEZ GMO, a na primer sva jaja u Austriji su BEZ GMO Dunav Soja sertifikovana, čime se garantuje da životinje nisu hranjene GM stočnom hranom kao i da u celom procesu proizvodnje i krajnjem proizvodu nema GMO sastojaka. Sada i potrošači u Srbiji imaju mogućnost izbora ovakvih proizvoda.

„Našim kupcima želimo da ponudimo proveren kvalitet i mogućnost izbora. Upravo zbog toga su K Plus jaja prvi domaći proizvod na tržištu Srbije sa BEZ GMO Dunav Soja sertifikatom i oznakom kvaliteta koja je zvanično odobrena od strane Ministarstva poljoprivrede“, rekla je Nataša Pavlović iz kompanije Mercator-S.

 

izvor : http://www.novosti.rs 

 

 

Објављено у Živinarstvo
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Март 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31