Чланци поређани по датуму: ponedeljak, 05 februar 2018 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

Kompanija Voli u naredne tri godine investiraće oko 1,4 mil EUR a u poljoprivrednu proizvodnju na zakupljenoj parceli od 70 hektara u ulcinjskom naselju Šas.

Taj trgovinski lanac je na 15 godina zakupio zemljište u Šasu za poljoprivrednu proizvodnju na otvorenom i zatvorenom, sa mogućnošću produženja još isto tolikog perioda. Visina predviđenih investicija je blizu tri miliona, od čega je 1,4 mil EUR obavezno ulaganje, navodi Pobjeda.

Planirano je da se ove godine uloži 465.000 EUR, naredne 399.000, a u 2020. još 515.000.

Na čelu tog investicionog projekta biće direktor agrobiznis sektora u kompaniji Voli, Jaroslav Stupavski, koji je bivši zamenik Miodraga Kostića, predsednika MK grupe, lidera u srpskom agraru. Voli ga je angažovao kao eksperta iz oblasti agrara.

Stupavski je istakao za Pobjedu da je ova godina po planu predviđena za uređenje poljoprivrednog zemljišta, odnosno privođenje kulturi, jer se dugi niz godina nije obrađivalo.

- Prvo će se ukloniti šiblje i rastinje sa parcele, postaviti ograda, prokopati kanali, uraditi uzorci zemljišta, uneti đubrivo, a zatim će se pristupiti osnovnoj obradi zemljišta, oranju, tanjiranju i u toku sezone uništavanju korova. Uradićemo probnu proizvodnju povrća od jednog do dva hektara, a postavićemo i 1.500 do 2.000 metara kvadratnih plastenika, takođe za probnu proizvodnju - rekao je Stupavski.

Stupavski je naveo da proizvodnja voća i povrća na poljoprivrednim površinama lokacije u Šasu prevashodno ima za cilj snabdevanje tržišta Crne Gore proizvodima koji se u velikoj meri uvoze, kako bi se smanjio uvoz.

On je naglasio da je sada teško govoriti o količinama pojedinih proizvoda, s obzirom na to da su tek u fazi određivanja strukture useva za narednu godinu, kada će sejati i saditi.

Što se tiče prerade, to planiraju u drugoj fazi, odnosno nakon sedam do osam godina, kada budu imali dovoljno proizvoda, sirovine sa svojih poljoprivrednih površina, kao i iz otkupa.

 

izvor : https://www.ekapija.com 

Објављено у Finansije
ponedeljak, 05 februar 2018 08:01

Nutela ista za sve!

Evropska komisija potvrdila je da su neke multinacionalne kompanije krenule u proces izjednačavanja kvaliteta svojih proizvoda kako bi preduhitrile skore zakonske promene, a među njima se ističu Hipp, Ferrero i Bahlsen, objavljeno je u subotu (3. februara 2018. godine) iz kancelarije hrvatske evroparlamentarke Biljane Borzan.

Hipp se na to obvezao nakon što su objavljeni rezultati istraživanja zastupnice Biljane Borzan i Hrvatske agencije za hranu koji su pokazali da je testirana dečija hrana u Hrvatskoj manje zdrava od one u Nemačkoj, kaže se u saopštenju, prenosi Hina.

- Komisija je navela i da se Ferrero obavezao da izjednači kvalitet Nutele u svim zemljama. Nakon mog istraživanja, Ferero se izjasnio da je kvalitet Nutele viši samo u Nemačkoj, a u svim ostalim državama članicama da je jednak. Sada su ušli u proces snižavanja kvaliteta Nutele u Nemačkoj kako se ne bi doveli u situaciju da opet budu prozvani u istraživanjima. Zvanično to objašnjavaju promenama u lancu snabdevanja hranom, ali potrošači u Nemačkoj su odmah to povezali s problemom dvostrukog kvaliteta i izuzetno su nezadovoljni - kazala je Borzan koja je nedavno imenovana za izvestioca Evropskog parlamenta za različit kvalitet hrane.

Istraživanje poslanice Borzan je upoređujući hrvatsku i nemačku Nutelu utvrdilo da proizvod iz Hrvatske sadrži surutku u prahu i manji postotak obranog mleka u prahu, dok proizvod iz Nemačke sadrži samo obrano mleko u prahu. Ustanovljena je i razlika u boji, konzistenciji, mirisu i ukusu proizvoda, navodi se u saopštenju.

- Komisija je takođe navela Bahlsen, nemačku kompaniju koja proizvodi vafl i keks, koji su se obavezali da će u svim svojim proizvodima koji se zovu keks s maslacem koristiti isključivo maslac, a ne kao dosad. Očito je da su neki proizvođači mudro odlučili da preduhitre promene na kojima radimo u Evropskom parlamentu. Pozivam i druge proizvođače da se uključe, a posebno one kojima smo u Hrvatskoj našli najveće razlike poput proizvođača viršli Wudy ili deterdženta Ariel - dodala je Borzan.

 

izvor : https://www.ekapija.com

Објављено у Tržište
ponedeljak, 05 februar 2018 07:35

Za koliko se uloženo u zasad borovnica vraća?

Vrhunske sadnice borovnice i ove godine, kompanija Prima Blueberry je uvezla i prodaje na domaćem tržištu.

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović, najavio je da će ta organizacija do kraja februara raspisati tender za izgradnju sopstvenog pogona za plasman meda bez posrednika u inostranstvo.

Pogon, kapaciteta 900 tona meda, biće sagrađen u Rači. 

- Nadam se da će izgradnja početi najkasnije u aprilu, a da završetak bude krajem ove ili početkom naredne godine, što bi svim članovima saveza pčelarskih organizacija omogućilo da prvi put bez posrednika, na transparentan način plasiraju svoj med u inostranstvo - rekao je Živadinović.

On je na otvaranju Sajma meda u Beogradu, podsetio da se u Srbiji proizvede pet do šest hiljada tona meda godišnje, od čega se oko dve hiljada tona izveze i dodao je da je broj košnica u poslednjih nekoliko godina udvostručen, te da je sada registrovano 1,1 milion obeleženih i oko 200.000 neobeleženih košnica.

Najavio je da bi ove godine Savez trebalo da osnuje svoj pokret potrošača koji bi se borio protiv lažnog meda i pčelarskih proizvoda. 

I ministar Rasim Ljajić, najavio je strožu kontrolu proizvodnje meda u Srbiji.

 

izvor : https://www.ekapija.com

Објављено у Pčelarstvo
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Фебруар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28