Чланци поређани по датуму: subota, 10 februar 2018 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

Prema podacima prof. dr Zorana Keserovića, ukupne površine pod kruškom su u 2012. godini bile 7.343 ha. U strukturi voćarstva Srbije kruška u poslednje četiri godine ima proizvodnju od  69.000 tona što Srbiju stavlja na deseto mesto u Evropi. Prosečan prinos je oko 7.49 t/ha.

U Srbiji su smanjene površina kruške ali i prinosi  pod zasadima  pre svega zbog osetljivosti na neke parazite poput kruškine buve i bakteriozne plamenjače. Značajan uticaj profesor Keserović smatra da imaju i izmrzavanje pupoljaka od niskih zimskih  temperatura i cvetova i zametnutih plodića od kasnih prolećnih mrazeva, a takođe veliki značaj i pogrešan izbor podloge za odgovarajući tip zemljišta. 

Pored ovih faktora koje smo pomenuli, posebno su značajni za kvalitet ploda nagle promena temperatura u zimskom periodu, visoke letnje temperature, nedostatak padavina i pojava površinskih voda.

Više u izdanju Agrobiznis magazina koji izlazi 15.2.2018. godine www.agrobiznis.rs 

 

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo
subota, 10 februar 2018 20:37

Šta smo ove godine ponudili Rusiji?

Privredna Komora Srbije ocenila je danas da je nastup srpskih kompanija prehrambenog sektora na sajmu "Prodekspo 2018" u Moskvi bio uspešan što potvrđuje, kako je navela, dogovor o potpisivanju devet ugovora i tri predugovora. Ukupna vrednost dogovorenih izvoznih aranžmana u Rusku Federaciju je oko 12 miliona evra, navodi PKS. U saopštenju se navodi da je Federalna agencija za bezbednost hrane Ministarstva poljoprivrede Rusije dodelila specijalno priznanje kompaniji "Carnex" za kvalitet proizvoda. Zlatne medalje za najbolje "Carnex" proizvode, dodaje se, dodeljene su u kategorijama: gulaši od govedine i svinjetine, paštete od svinjskog i pilećeg mesa i mesni doručak, dok je srebrnom medaljom nagrađeno gotovo jelo pasulj sa slaninom. Priznanje je osvojeno u konkurenciji 2.450 izlagača iz 63 zemlje i 31 nacionalne izložbe.

Nastup 15 kompanija iz Srbije na jubilarnoj, najvećoj sajamskoj manifestaciji u Muskvi, organizovali su PKS, Razvojna agencija Srbije, uz podršku programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kroz projekat "Pomoć za trgovinu - podrška proizvodnim kapacitetima u poljoprivrednom sektoru", koji finansira Vlada Ruske Federacije. Na nacionalnom štandu Srbije nastupili su: "Bahus" iz Paraćina, "Meggle SRBIJA" iz Kragujevca, PIP iz Novog Sada, Carnex iz Vrbasa, "Beocapra" iz Šida, Zemljoradnička zadruga Moravac iz Leskovca, "Nectar" iz Bačke Palanke, Kuč-company iz Kragujevca, Mlekara Šabac, kao i firme sa sedištem u Beogradu - ITN group, Master fruits, "Mundorama", Nacionalna distribucija, "Zlatiborac", i "Mirax agrar".

"Prodekspo 2018" održan je od 5. do 9. februara, navodi se u saopštenju.

Објављено у Tržište
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Фебруар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28