Чланци поређани по датуму: ponedeljak, 06 novembar 2017 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu
ponedeljak, 06 novembar 2017 11:43

Stigao novi cenovnik sa Kvantaša

IZVEŠTAJ  O TRGOVANJU POLJOPRIVREDNIM PROIZVODIMA NA VELETRŽNICI BEOGRAD U PERIODU OD 30. 10. DO 05. 11. 2017. GODINE.

U prethodnoj nedelji na Veletržnici Beograd ostvaren je promet od ukupno 1.555 tona robe.

DUPLO MANJE TIKVICA             

Najviše se trgovalo: kupusom (303 t), crnim lukom (215 t), grožđem (139 t), jabukom (135 t), šargarepom (127 t), paradajzom (117 t), paprikom (110 t), krompirom (104 t), karfiolom (70 t), tikvicom (34 t), krastavcem (27 t), bananom (20 t) i suvom smokvom (19 t).

U odnosu na pretprošlu sedmicu veći je obrt: kupusa (281 t → 303 t), jabuke (55 t → 135 t) i suve smokve (1 t → 19 t), dok je promet: crnog luka (225 t → 215 t), grožđa (152 t → 139 t), šargarepe (183 t → 127 t), paradajza (119 t → 117 t), paprike (127 t → 110 t), krompira (135 t → 104 t), karfiola (106 t → 70 t), tikvice (70 t → 34 t), krastavca (46 t → 27 t) i banane (21 t → 20 t) bio manji.

 

Cene (po kilogramu):

krompir                        20 - 30 din.

kupus                          22 - 30 din.

crni luk                        15 - 25 din.

šargarepa                   15 - 35 din.

tikvica                         40 - 50 din.

paradajz                     25 - 90 din.

krastavac                    30 - 60 din.

paprika                       30 - 80 din.

karfiol                         25 - 35 din.

pečurke šampinjoni    70 - 80 din. (pakovanje)

jabuka                        20 - 65 din.

grožđe                        50 - 100 din.

suva smokva              130 - 160 din.

banana                       80 - 90 din.

limun                          100 - 140 din.

 

Za sve informacije građani mogu da se obrate Info centru Veletržnice Beograd na broj telefona 011/381-81-12.

 

Uz druženje i dobru zabavu održana dečija pijaca

http://www.agropress.org.rs/lat/rubrike/agroekonomija/trziste/item/3280-uz-druzenje-i-dobru-zabavu-odrzana-decija-pijaca

 

Објављено у Biljna proizvodnja
ponedeljak, 06 novembar 2017 11:24

Zašto je ricinus lekovita i otrovna biljka?

Ricinus je jednogodišnja, a negde i višegodišnja zeljasta biljka. Poreklom je iz tropskih krajeva i odgovara mu toplo vreme, kao i dosta vlage. Ima atraktivne listove i cvetove. Ogromni listovi u jesen pocrvene, takođe i plodovi, koji najviše podsećaju na plod kestena, koji čine ovu biljku pravim ukrasom vrta. 

Cveta sitnim belim cvetovima, koji su grupisani u cvasti. Ricinus se gaji za ukras, kao i za sirovinu za proizvodnju veoma cenjenog i traženog ricinusovog ulja.

Stručnjaci tvrde da je jedna od najotrovnijih biljaka. Usled kontakta sa ricinusom, može doći do burne alergijske reakcije. Cela biljka je otrovna, a posebno seme.

U narodnoj medicini ricinus je, odnosno ricinusovo ulje, tradicionalno sredstvo u lečenju opstipacije i tegoba creva, hemoroida, analnih fistula, polipa u crevima, katara želuca i creva.

Opšitinije u Agrobiznis magazinu za mesec novembar. 

 

Ova biljka je lekovita ali samo pod jednim uslovom!

http://www.agropress.org.rs/lat/rubrike/biljna-proizvodnja/zacinsko-i-lekovito-bilje/item/3277-ova-biljka-je-lekovita-ali-samo-pod-jednim-uslovom

 

Објављено у Začinsko i lekovito bilje

U jednoj rečenici, opšti zaključak je da je Indija organizovala odličan sajam, koji je privukao veliki broj kako domaćih, tako i stranih izlagača, a da je ministarka hrane Indije, Smt Harsimrat Kaur Badal, za organizaciju ovog događaja pokupila simpatije svih. Ona je u svom energičnom govoru, prekidanom nekoliko puta aplauzima, objavila da je tokom sajma u Nju Delhiju potpisano čak 50 memoranduma o razumevanju, čiji rezultat treba da budu investicije vredne 11,6 milijardi dolara. Kada se ukalkulišu i investicije lokalnih Vlada, ta cifra se penje na 18,4 milijarde dolara. Ako se ima u vidu da Indija ima 1,3 milijardi dolara, lako se može zaključiti koliko je to veliki novac, ali nije cilj Indije da bude snabdevena hranom, već da hranu koju proizvodi i preradi. Tu nije kraj impresivnim brojkama. Tokom tri dana sajma, održano je 8.000 sastanaka „b2B“, na kojima se razgovaralo o saradnji, a 100.000 je došlo na sajam i to mahom onih koji su na neki način u ovom biznisu.

                     

„Moramo da ulažemo u prerađivačke kapacitete. Mi smo najveći proizvođači mleka, drugi na svetu proizvođači voća, rekla je gospođa Badal, u svom veoma energičnom i motivacionom govoru praćenom aplazima prisutnih. Ona je ovom prlikom istakla da Vlada Indije ima nultu toleranciju na bacanje hrane“ rekla je gospođa Badal.

                      

Prema rečima ministarke hrane, samo 10 odsto hrane se prerađuje u Indiji i to mora hitno da se menja. Indija će biti globalna fabrika hrane, konstatovala je gospođa Badal. Na završnoj konferenciji, povodom Međunarodnog sajma hrane u Nju Delhiju, obratio se predsednik Indije Shri Ram Nath Kovind.

On je u svom govoru istakao da Indija treba da bude lider u svetu, kada je reč o smanjenju uništavanja hrane, jer čak 16 % proizvodnje hrane u Indiji bude uništeno. Predsednik Indije Shri Ram Nath Koving, čestitao je organizatorima na ogromnom i istorijskom uspehu ovog događaja i promociju hrane iz Indije. „Imamo 29 država u Indiji. Veliku razolikost proizvoda i nije dovoljan jedan život da bi se svi ukusi Indije probali“ rakao je predsednk Koving, nakon što je uručio nagrade najboljim projektima mladih indijaca.

                      

Nakon što je posetio naše izlagače i učestvovao na zvaničnim događajima, kojima je prisustvovao i premijer Indije gospodin Modi, resorni ministar Branislav Nedimović, išao je u posetu vlasnicima tri fabrike i velika prozvođača poljoprivredne mehanizacije, gde je razgovarao o investicijama ovih kompanija u Srbiji, gde su svakako veliki igrači, poput Mahindre u TAFE. Nedimović je razgovarao i sa svojim kolegama iz ministarstva poljoprivrede i hrane, te se očekuje da će sporazumi u oblasti fitosanitarne i veterinarske kontrole vrlo brzo biti potpisani. Kako bi se ubrzao proces usvajanja, Nedimović je svojim kolegama predložio da ukoliko bude potrebno organizuju i video konsultacije.

Ovaj sajam posetili su i predsednici velikih kompanija, poput Nestle i Unilver, što pokazuje koliki trud je uložen, ali i značaj Indije u budućnosti kada je u pitanju proizvodnja hrane.

Zvaničnici Indije su rekli da će raditi na tome da povećaju prinose, kako bi ostvarili cilj da budu globalna fabrika hrane, moramo investirati i to je put, kažu zvaničnici.

Predstavnici Srbije zadovljni su nastupom na ovom događaju. Čini se da kao što do sada nije bio slučaj, da smo se ovog puta ozbiljno spremili za sajam i sastanke sa domaćinima, a da će rezultati biti vrlo brzo vidljivi.

                         

Prema rečima Nikole Ralića, vlasnika firme Mirax Agrar iz Beograda, njegova firma je već spremna da počne izvoz, kako kruške tako i jabuke. On je za Agrobiznis magazin izjavio da sve što sada treba da bi posao počeo da se realizuje, jeste potpisivanje sporazuma između Srbije i Indije u oblasti fito-sanitarne zaštite, što se očekuje da će se vrlo brzo i desiti. On kaže da njegova kompanija godišnje može da ponudi između 20.000 i 30.000 t jabuka sorte crveni delišes i greni smit, koje se ovde u Indiji najviše traže.

Ništa manje interesovanje vlada za naše smrznuto jagodasto voće, kaže nam Goran Bogosavljević iz firme Allberries. On naglašava da su takođe spremni da uđu u aranžmane sa partnerima u Indiji čim se za to stvore uslove, a za početak ići će se na mala pakovanja smrznutih jagoda, borovnica, kupina, malina i višanja, kao i miks ovih vrsta voća. 

Srbiju na sajmu predstavljaju Kоncеrn Bаmbi АD,  Elixir Food doo, LUČIĆ-PRIGRЕVICА а.d. Nоvi Sаd, SIROGOJNO COMPANY doo, АGRАNЕLА dоо, INSТIТUТ ZА KUKURUZ ZЕМUN PОLjЕ, ITN Group doo, Yumis dоо, All Berries doo i Mirax Agrar doo.

Pored Srbije, ove godine u Nju Delhiju se predstavlja još 28 država iz svih krajeva sveta i 26 indijskih država. Interesantna je i izložba domaće prehrambene industrije, gde se može videti veliki napredak indijskih kompanija. Tako smo imali priliku da probamo borovnice, nar i maline u čokoladi, ali i mlečnu čokoladu sa mlekom od kamile. Primetili smo da sve više kompanija u Indiji razvija semensku proizvodnju, a standardna ponuda na sajmu su čajevi i kafa. Među brojnim izlagačima, nalaze se proizvođači pirinča, začina, čak smo imali prilike da budemo na štandu kompanije iz Indije koja proizvodi za ovo tržište sada već globalni hit OREO keks, koji ovde košta svega 10 rupija, što je oko 0,15 evra.

 

Indija ima još veći potencijal za izvoz jabuka nego Rusija

http://www.agropress.org.rs/lat/rubrike/agroekonomija/trziste/item/3279-indija-ima-jos-veci-potencijal-za-izvoz-jabuka-nego-rusija

 

 

Објављено у Agroekonomija
ponedeljak, 06 novembar 2017 07:31

Rasa ovaca za puno jagnjadi

Uzgoj kvalitetnih ovaca u Srbiji sve je popularniji. Tome u prilog idu i subvencije koje daje Ministarstvo poljoprivrede, 7.000 dinara za svako umatičeno grlo.

Još ako tome dodamo da jedna ovca može da da i do šest jagnjadi godišnje, onda je jasno što se mnogi odlučuju za gajenje ovaca.

Sve veću popularnost ima „Romanovska ovca“, pa je tako ekipa Radio televizije Kragujevac, posetila domaćinstvo Vojislava Đukanovića u Desimirovcu.

Kada je Vojislav Đukanović doneo odluku da se bavi ovčarstvom, hteo je da gaji kvalitetnu ovcu, umatičenu, sa dobrim reproduktivnim svojstvima.

Odluka je pala na „Romanovsku“, pa je sve počelo sa tri ovce i jednim ovnom.

Kvalitetna ishrana, dobro uslovi za uzgoj, izuzetna prilagođenost „Romanovske ovce“ našim vremenskim uslovima, deo onoga što je stavlja na prvo mesto u odnosu na druge rase ovaca.

Ovo malo stado, pod budnim okom opasnih pasa čuvara, početak je plana koji Vojislav ima.

Nastanak „Romanovske“ ovce datira iz 19. veka, a rezultat selekcijskog rada je da je ona danas najplodnija rasa ovaca na svetu.

Šumadijski stočari se sve više odlučuju na zasnivanje stada sa Romanovskim ovcama, ali i francuskim Il de frans i našom čuvenom Sjeničkom ovcom.

Tržište ima pojačanu tražnju za mesom, kao i proizvodima od ovčijeg mleka.

Izvor: www.rtk.co.rs

 

Saveti za pripremu ovčarnika za zimsko jagnjenje

http://www.agropress.org.rs/lat/rubrike/stocarstvo/ovcarstvo/item/3225-saveti-za-pripremu-ovcarnika-za-zimsko-jagnjenje

 

Објављено у Ovčarstvo
ponedeljak, 06 novembar 2017 07:22

Očekuje se rešenje o otkupnoj ceni maline

Predstavnici Asocijacije malinara i kupinara Srbije, zatražiće sastanak sa premijerkom i predsednikom Srbije, Anom Brnabić i Aleksandrom Vučićem, o cenama svojih proizvoda, o obeštećenju od elementarnih nepogoda i zaštiti geografskog porekla voća.

Predsednik tog udruženja Dobrivoje Radović, rekao je Beti da su tražili sastanak sa nekoliko ministara, te su razočarani ishodom sastanka koji je održan u petak, sa državnim sekretarom u Ministarstvu poljoprivrede Bogdanom Igićem.

"Tražili smo da nam država pomogne u kontroli izvoznih i otkupnih cena malina, i da nas obešteti zbog elementarnih nepogoda, mrazeva, grada i visokih temperatura", rekao je Radović.

Dodao je da o ceni malina i kupina nije ništa dogovoreno, a mere obeštećenja se, prema rečima Igića, pripremaju i biće uskoro objavljene.

On je rekao da će rezultate sastanka u Beogradu preneti proizvođačima na Skupštini Asocijacije, koja će biti u narednih desetak dana.

"Ako nam država ne pomogne, pokrčićemo malinjake i plantaže kupina. U Mačvi je već počelo uništavanje zasada malina, jer ovogodišnja otkupna cena ne može da pokrije troškove proizvodnje", rekao je Radović.

Izvor: www.naslovi.net

 

Da li je i ova sorta maline rentabilna?

http://www.agropress.org.rs/lat/rubrike/biljna-proizvodnja/vocarstvo-i-vinogradarstvo/item/3212-da-li-je-i-ova-sorta-maline-rentabilna

 

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo

Treću Dečiju pijacu u ovoj godini, u organizaciji JKP „Gradske pijace“, GO Zvezdara i JKP „Veterina Beograd“, obeležili su najmlađi Zvezdarci, koji su se ovoga puta našli u ulozi trgovaca na pijaci „Mirijevo“. Subotnje prepodne upotpunilo je druženje sa maskotama planetarno popularnog crtanog filma „Patrolne šape“, koje su se fotografisale i igrale sa najmlađim i najslađim stanovnicima GO Zvevdara.

Svoju kreativnost i talenat u muzičko-scenskom nastupu i na raznovrsnim radionicama, pokazali su mališani iz predškolskih ustanova „Bubamara“, „Maslačak“, „Zvončica“, „Sunce“, „Zvezdica“, „Bambi“, „Bubarama“, KUD „Sveti Sava“, učenici O.Š. „Pavle Savić“, „Despot Stefan Lazarević“ i boravak „Onica“, kroz folklorne igre, plesne koreografije, recitale, revije, kao i u horskom izvođenju najpopularnijih dečijih pesama.

JKP „Gradske pijace“ i JKP „Veterina Beograd“, mislili su i na ljubitelje pasa, te su zainteresovani imali priliku da usvoje pse iz gradskog prihvatilišta i pruže im novi dom. Svi psi bili su odeveni u posebno dizajnirana odela omiljenih junaka crtanog filma „Patrolne šape“, a usvojitelji su pored novog člana domaćinstva dobili na poklon ceger „Ja volim pijacu Mirijevo“ pun poljoprivrednih proizvoda.

             

              detalj sa treće dečije pijace

 

Na Veletržnici se ovo povrće najviše kupuje

http://www.agropress.org.rs/lat/rubrike/agroekonomija/item/3259-na-veletrznici-se-ovo-povrce-najvise-kupuje

 

Објављено у Tržište
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Новембар 2017 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30