Ilustracija: traktor Ilustracija: traktor Milica Lukić

Нови правилник за трактористе Istaknut

Napisala  јул 05, 2017

На основу захтева УН/ЕЦЕ Правилника број 69, проистекао је водич за постављање задњих табли за означавање спорих возила. Ознаке спорих возила обавезне су за возила чија највећа брзина не прелази 30 км/х као и возила врста Т, Ц, Р, С, К1 и К5а. Постављање задњих табли за означавање спорих возила и њихових прикључних возила повећава видљивост и дозвољава лаку идентификацију ових возила. Задње табле за означавање спорих возила морају бити хомологоване у складу са УНЕЦЕ Правилником број 69, односно морају имати адекватну хомологациону ознаку.

Табле су у облику једнакостраничног троугла заобљених углова, постављају се врхом засеченог троугла окренутим на горе, на задњој страни спорих возила.

Начин постављања табли

Број табли: Најмање једна

Распоред: Врх задње табле за означавање усмерава се ка горе. Сваки део задње табле за означавање мора да лежи унутар 5° попречне вертикалне равни под правим углом у односу на подужну осу возила и мора да буде окренута лицем према задњој страни. Врх засеченог троугла мора бити окренут на горе.

Положај: По ширини: Ако постоји само једна задња табла за означавање, мора бити на супротној страни од средње уздужне равни возила у односу на смер саобраћаја који је прописан у земљи регистрације. По висини: Изнад тла, не мање од 250 мм (доња ивица), не више од 1,500 мм (горња ивица). По дужини: На задњој страни возила.

Геометријска видљивост: Хоризонтални угао: 30° према унутра и према споља, дозвољено је да до 10 % површине задње табле за означавање буде покривено конструкцијским делом возила; Вертикални угао: 15° изнад и испод хоризонтале; Оријентација: према назад.

Статистички подаци (Табела 1, 2 и 3) указују на повећање повређених и погинулих лица у саобраћају, где је учествовао трактор. Подаци из године у годину варирају, али у посматраној 2016. години, примећен је раст погинулих и повређених тракториста. Агенција за безбедност саобраћаја организује стручне презентације, кампање и обуке о побољшању безбедности тракториста и осталих учесника у саобраћају.

Какви су статистички подаци колико годишње људи погине на трактору, можете прочитати на линку испод:

хттп://www.агропресс.орг.рс/цир/рубри/п-љ-привр-дн-х-низ-ци/итем/2636-сокираце-вас-подаци-колико-годисње-људи-погине-на-трактору

Више о поменутој теми можете прочитати у јулском издању Агробизнис магазина.

Poslednji put izmenjeno среда, 05 јул 2017 08:29

1 komentar

  • sin Dragan
    Link komentara sin Dragan среда, 05 јул 2017 20:22

    i ti sto si to napisao tacnije receno prepisao nemas pojma sta znace te oznake i ti uglovi sa tim ravnima a kamoli mi .Ako si hteo da vidimo koliko slabo poznajemo geometriju e u tome si uspeo

    Redakcija: To su zvanicne oznake i ilustracija je preuzeta sa sajta Agencije, predlazemo da se bolje raspitate u nekoj saobracajnoj skoli.

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Календар

« Mart 2020 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31